Ads Top

Kernfysische Dienst: Reactorvat Borssele veilig

De Kernfysische Dienst (KFD) stelt dat het reactorvat van de kerncentrale in Borsele aan alle geldende veiligheidseisen voldoet. Het reguliere onderzoek dat al gepland stond voor begin 2013 is voldoende om op de veiligheid van de centrale toe te zien. Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) schrijft dat 2 oktober 2012 aan de Tweede Kamer namens de KFD.
Afgelopen augustus concludeerde de KFD al dat de problemen in 2 Belgische kerncentrales in Doel en Tihange geen aanleiding geven voor extra maatregelen in Borssele. Die conclusie herhaalt de KFD nu op basis van meer informatie over het soort staal dat is gebruikt voor het reactorvat en de metingen die zijn gedaan bij de productie van het reactorvat van Borssele.
In de tussentijd heeft minister Verhagen met zijn Belgische collega Milquet afgesproken de informatievoorziening en samenwerking tussen België en Nederland op het gebied van nucleaire veiligheid verder te verbeteren. Ook komt er een gezamenlijk oefening en de nationale toezichthouders gaan meer samenwerken.
In Nederland is de Kernfysische Dienst verantwoordelijk voor het onafhankelijk toezicht op de veiligheid van kerncentrales. Vanwege berichten dat er een verband zou bestaan tussen de kernreactoren in het Belgische Doel en Tihange en de kernreactor in Borssele had minister Verhagen de Kernfysische Dienst gevraagd of extra maatregelen in Borssele nodig zouden zijn.
Ook Europese experts hebben gekeken naar de veiligheid van Borssele. Ook uit deze zogeheten stresstest blijkt dat Borssele aan alle internationale veiligheidseisen voldoet. In 2011 stuurde minister Verhagen deze resultaten al naar de Tweede Kamer, deze lezing werd deze week bevestigd door Brussel.

1 opmerking:

  1. Het is ingewikkeld dat de resultaten van de stresstests op 1 hoop worden gegooid met de kwestie van de scheurtje in het reactorvat. Naar de vraag of er toch wellicht scheurtjes zijn is bij de stresstests niet gekeken. De Europese tests bestonden uit papieren, theoretische oefeningen en berekeningen. De centrale is niet abrupt stilgezet om te kijken hoelang hij daadwerkelijk zonder koelwater kan en of de noodsystemen snel genoeg aan het werk gaan. Laat staan dat we weten wat er gebeurt met het reactorvat (stel dat er scheurtje zijn) als het sneller dan normaal verhit raakt of afkoelt. Dat er gene odnerzoek plaatsvindt "omdat er ander materiaal is gebruikt dan in Tihange en Doel" stelt ons niet helemaal gerust. Ook de Belgische reactoren hadden nooit gedacht dat in het door hen gebruikte materiaal zoveel scheurtje zouden kunnen ontstaan.

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.