Ads Top

Tanzania geïnteresseerd in Nederlandse gas-expertise

Tanzania staat als gevolg van het vinden van grote hoeveelheden aardgas voor een grote omslag in de eigen energiehuishouding. Dit voorjaar bezocht een Tanzaniaanse parlementaire delegatie Nederland om zich te informeren over management en exploitatie van de gasvoorraad. Aan dat bezoek wordt nu een vervolg gegeven met een economische missie naar Tanzania, waaraan 13 Nederlandse bedrijven deelnemen.
De missie van 29 oktober 2012 tot 1 november 2012 staat onder leiding van senator en oud-staatssecretaris Rene van der Linden, vanwege zijn kennis van en contacten in de internationale energiewereld.
De missie wordt georganiseerd door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) met de Nederlandse Ambassade in Tanzania. De delegatie bezoekt de economische hoofdstad Dar es Salaam, de toekomstige energiehaven Mtwara, en tenslotte Zanzibar, dat samen met Tanzania Mainland de Unierepubliek Tanzania vormt.
De Tanzaniaanse overheid wil direct betrokken blijven bij de snelle omslag in de energiehuishouding van het land en is geïnteresseerd hoe Nederland zijn gaswinning heeft ingericht. Om samenwerking op dat gebied te onderzoeken en te versterken voert een Nederlandse overheidsdelegatie gesprekken met de minister van Energie en Mineralen, de minister van Transport en bij het ministerie van Investeringen.
Nederlandse ondernemers en onderzoekers werken continue samen aan nieuwe energietechnieken. Nederland heeft daarmee een vooraanstaande positie op het gebied van gasontwikkeling, toelevering en benodigde infrastructuur. De 13 deelnemende bedrijven behoren allemaal tot de sectoren olie- en gas, offshore, bouw, infrastructuur en havenontwikkeling. Het programma voor hen bestaat uit werkbezoeken en individuele matchmaking met potentiële opdrachtgevers of zakenpartners. Er staan ondermeer gesprekken gepland met de Tanzania Petroleum Development Corporation (TPDC) en het Tanzania Investment Center (TIC), met internationale olie- en gasmaatschappijen in Tanzania zoals Statoil, Petrobras, Exxon, Ophir, Songas en British Gas. Ook wordt gesproken met de Tanzania Port Authority (TPA) en Tanzania International Container Terminal Services (TICTS). Deze organisaties zullen het perspectief schetsen op het terrein van havenontwikkeling. De verwachting is dat de gasvondsten om veel investeringen zullen vragen in maritieme infrastructuur.
Tanzania behoort met 44 miljoen inwoners tot de minst ontwikkelde landen, maar kent al jarenlang een gestage economische groei van gemiddeld 7% per jaar. Het stabiele macro-economisch beleid heeft een sterke private sector doen opbloeien en naar verwachting maakt het land binnen 10 tot 15 jaar de transitie naar middeninkomenland.
In Tanzania zijn recentelijk grote gasvondsten gedaan, in totaal ter grootte van 10 maal de Nederlandse gasopbrengst. De Tanzaniaanse energiebehoefte komt voor 90% uit gestookt hout, voor 8% uit petroleum en voor slechts 2% uit elektriciteit. De helft van de gebruikte elektriciteit wordt opgewekt door aardgas. Met de voorspelde economische groei zal de vraag naar elektriciteit de komende jaren verdrievoudigen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.