Ads Top

Geslaagde proef met energieopwekkende drempel in parkeergarage

Tauw heeft de afgelopen maanden voor de gemeente Voorst een geslaagde proef uitgevoerd met een energiegenererende drempel in een parkeergarage in Twello. Deze zogenaamde Piëzo-drempel is bedacht en ontwikkeld door Tauw en straatmeubilairspecialist Grijsen park en straatdesign. Tauw en Grijsen hebben de proef uitgevoerd in samenwerking met Continental Car Parks en de gemeente Voorst.
Piëzo is elektrische energie die wordt gegenereerd uit trillingen. De piëzo-drempel in het Parkeerhuis in Twello welkt energie op als auto’s over de drempel rijden. De opgewekte energie wordt in het Parkeerhuis gebruikt voor de pijl met LED-verlichting die de rijrichting aangeeft. Dit levert een mooie vermindering van de energiekosten op voor het Parkeerhuis. Zie voor de werking het filmpje op YouTube.
De gemeente Voorst heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en heeft bij de ontwikkeling van het Parkeerhuis gekozen voor duurzame materialen en technieken. De proef met de Piëzo-drempel sluit hier naadloos op aan.
Tauw en Grijsen werken met deze kennis verder werken aan de ontwikkeling van meerdere toepassingen met piëzo-energie. Nieuwe en schone vormen van energie zijn belangrijk en noodzakelijk. Piëzo-energie kan hierin een grote rol vervullen. Bij het opwekken van piëzo-energie ontstaat geen afval en het geeft geen milieubelastende uitstoot. Wel levert het direct bruikbare energie op; de trilling van piëzo is gelijk aan de energie-frequentie.
Tauw heeft al met verschillende pilotprojecten aangetoond dat deze energiewinning rendabel is. Op deze manier kan iedereen energie opwekken en kunnen overheden, bedrijven én burgers concreet bijdragen aan duurzame energie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.