Ads Top

CEO DELTA trakteert Haagse politiek op Zeeuwse wijsheid

Het overleg tussen formateurs en politieke partijen in Den Haag is in volle gang. Rob Frohn, CEO van DELTA, hoopt van harte dat de landelijke politiek daarbij heldere en standvastige keuzes durft te maken op het gebied van energie. Hij roept het nieuwe kabinet op zijn euro's slim te besteden en een stabiel investeringsklimaat te realiseren voor realistische CO2-arme opwektechnologieen. "De regering heeft zich gecommitteerd aan de doelstelling om in 2020 14% van ons energieverbruik afkomstig te laten zijn uit hernieuwbare bronnen. Het Haagse Rathenau Instituut concludeerde vorig jaar dat Nederland de 2020-doelstelling voor emissiereductie dreigt te missen. En afgelopen week nog meldde ook het CBS dat Nederland de gestelde energiedoelen niet gaat halen als we voortgaan op de huidige weg."
"Het nieuwe kabinet kan het tij keren door gericht stimuleringsbeleid in te zetten om de toepassing van realistische CO2-arme opwektechnologieen, zoals biomassa, te bevorderen. DELTA pleit, net als drie grote energieproducenten eerder deze week, voor meer inzet van biomassa. De huidige marktcondities zorgen ervoor dat investeringen in CO2-arme stroomopwekking zonder ondersteuning niet rendabel en verantwoord zijn. Dat geldt voor windenergie, voor zonne-energie en ook voor biomassa. Maar het kan anders. Door een stabiel lange termijnbeleid komt de haalbaarheid van de doelstellingen alsnog binnen handbereik. Daarbij moeten we alle schone energie-opties voor ogen houden. Wind- en zonne-energie zijn belangrijk, maar ook andere mogelijkheden. Zo onderzoekt DELTA momenteel of het mogelijk is een getijdencentrale te realiseren in de Brouwersdam. De kosten hiervan staan op dit moment nog in geen verhouding tot de opbrengsten."
"Een belangrijke Zeeuwse waarheid luidt: "je kunt elke euro maar een keer uitgeven". Om in 2020 al 14% hernieuwbare energie te realiseren, verdienen de meest effectieve en realistische opties van dit moment vooral de aandacht. Met ideele vergezichten alleen komt een duurzame toekomst niet snel genoeg dichterbij. En er is een alternatief! Een megawatt uit biomassa is op dit moment 30% goedkoper dan een megawatt uit wind op zee. Nog los van het feit dat het niet altijd voldoende waait. De toepassing van biomassa moet daarom prioriteit krijgen. Deze opwekmethode is op korte termijn te realiseren, is stabiel, draagt fors bij aan de reductiedoelstelling en heeft dus, vergeleken met andere methoden, een gunstig kostenprofiel. Grootschalige, 100%-biomassa gestookte energieproductie wordt al wel in Belgie en het Verenigd Koninkrijk met steun van de overheid toegepast, maar nog niet in Nederland.
Door de ombouw van de kolencentrale in Borssele (70% eigendom van DELTA) naar een biomassacentrale komt de 14%-doelstelling op het gebied van hernieuwbare energie in een klap een stuk dichterbij. En omdat de prijs van `biomassastroom' relatief gunstig is, houden we de betaalbaarheid van onze energievoorziening op peil. Dat is waar voor je geld!"


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.