Ads Top

100 zieke bomen maken groene stroom voor 100 gezinnen

Essent gaat 100 zieke bomen kappen op het terrein van een van haar centrales, en er daarna groene stroom van maken. Het energiebedrijf verwacht dat het genoeg duurzame elektriciteit oplevert om een jaar lang aan de vraag van 100 gezinnen te voldoen.
De bomen bij de Amercentrale in Geertruidenberg moeten weg omdat ze zijn aangetast door de horzelvlinder. Voor de veiligheid van zowel de installaties als de medewerkers van de centrale worden ze de komende maanden daarom gekapt.
Het gaat om ongeveer 100 populieren. Essent verwacht dat de kap ervan zo'n 325 ton hout oplevert. Dat zou goed moeten zijn voor een jaar lang groene stroom voor ongeveer 100 gezinnen. Zowel de stam, schors, takken, als het loof van de populieren zullen worden verbrand.
Dat gebeurt niet in de Amercentrale zelf, maar in een andere centrale van Essent, de bio-energiecentrale in Cuijk. Deze centrale is er namelijk speciaal voor gebouwd om groene stroom te maken uit natuurlijke reststoffen zoals snoeihout uit plantsoenen.
Essent doet op dit moment proeven in Cuijk om te zien of andere soorten biomassa ook geschikt zijn voor de productie van duurzame elektriciteit. De vers gerooide bomen worden onderdeel van deze proeven.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.