Ads Top

Windmolens onverwacht productiever achter heuvel

Het gebied achter een heuvel is niet de meest logische plek waar je een windturbine zou plaatsen. Toch kunnen windmolens daar, volgens onderzoekers van de Universiteit Twente, in sommige gevallen juist meer energie produceren dan in een gebied zonder heuvels.

In het wetenschappelijke tijdschrift ‘Renewable Energy’ publiceerden Dr. Luoqin Liu en Dr. Richard Stevens (Faculteit TNW) hun simulaties waarin windturbines achter heuvels tot wel 24 procent meer energie produceren.

Om de invloed van complex terrein op de energieproductie van windmolens te onderzoeken heeft Liu simulaties uitgevoerd van een turbine van 90 meter hoog en wieken van 63 meter. De windmolen staat 756 meter achter een heuvel van 90 meter hoog. De toename in de productie komt door een aantal effecten.

Zo heeft wind boven de heuvel een andere windrichting dan vlak bij de grond. Hierdoor buigt de langzaam bewegende lucht weg van de windturbine. De turbine achter de heuvel kan daardoor van de sterke stroming profiteren.

De overheid hoeft door dit onderzoek niet direct alle windmolens achter heuvels te plaatsen. Volgens de simulaties is de windstroom achter de heuvel veel turbulenter wat weer zorgt voor extra slijtage. Of de extra opbrengst opweegt tegen de kosten van die slijtage moet nog worden onderzocht.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.