Ads Top

Burgerzon op Bornemse gemeentegebouwen

Het Belgische Bornem kiest ervoor om samen te werken met burgercoöperatie Ecopower: de gemeente stelt daken van openbare gebouwen ter beschikking van Ecopower, die er zonnepanelen op legt.

De financiering gebeurt volledig met burgerkapitaal: alle inwoners van Bornem kunnen investeren, mede-eigenaar worden van dit project én thuis de geproduceerde elektriciteit afnemen.

De gemeente Bornem ondertekende in 2015 het Burgemeestersconvenant. Daarin staan ambitieuze doelstellingen van het lokale klimaatactieplan dat mikt op 40 procent minder CO2 -uitstoot op het grondgebied voor het jaar 2030.

Het dak van CC Ter Dilft en het sportcentrum Breeven kregen extra zonnepanelen. Naast de gemeentelijke zonnepanelen die al op deze daken liggen, werden er in totaal 510 bijkomende zonnepanelen geplaatst, goed voor een jaarlijkse productie van 180.000 kWh. Dat is voldoende groene stroom voor het totale jaarverbruik van 51 gemiddelde Vlaamse gezinnen. De financiering, realisatie en opvolging van het project legt de stad in handen van Ecopower. Door te kiezen voor een coöperatieve in plaats van een commerciële aanpak, wordt iedereen beter van dit project.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.