Ads Top

Netbeheerders alert op ‘stoorsignalen’ door elektronica

Netbeheerders zijn naar eigen zeggen alert op de invloed van stoorsignalen in het elektriciteitsnet op de elektriciteitsmeter. 

Stoorsignalen (afwijkende energiestromen) kunnen ontstaan als gevolg van het stijgend gebruik van (vermogens)elektronica, defecte apparatuur of onjuist gebruikte apparaten.

Professor Leferink van de Universiteit Twente publiceerde afgelopen week een onderzoek, waarin een aantal apparaten zo gecombineerd werden, dat de energiemeter teruglevering van energie registreerde. De netbeheerders kennen dit onderzoek en hebben de gebruikte testopstelling zelf nagebootst. Het gaat hier om een zeer specifieke opstelling, waarbij apparaten gecombineerd zijn op een manier waar ze uitdrukkelijk niet voor bedoeld zijn. Zo is een schakelaar/dimmer die bedoeld is voor dimbare verlichting, gecombineerd met audio/videoapparatuur. Hoewel het om nuttig onderzoek gaat, waarschuwen de netbeheerders consumenten ervoor dit niet zelf te gaan nabootsen. 

De proefopstelling geeft een forse bromtoon en dat is niet voor niets; deze ondeugdelijke combinatie van apparaten veroorzaakt een enorm stoorsignaal dat flinke schade kan toebrengen aan de apparatuur in een woning.

Een gemiddeld huishouden telt tegenwoordig meer dan 100 elektrische apparaten. Denk naast de gebruikelijke huishoudelijke apparatuur aan zogeheten vermogenselektronica met componenten om te schakelen of om te vormen, zoals opladers, tablets, omvormers voor zonnepanelen en op afstand bedienbare lichtschakelaars en dimmers. Hoewel de meeste apparaten een CE-markering hebben, kunnen bepaalde combinaties van apparatuur of het onjuist gebruik ervan stoorsignalen veroorzaken. Een voorbeeld is het koppelen van een dimmer aan niet-dimbare apparatuur, zoals (led)lampen of terrasverwarming. Stoorsignalen kunnen leiden tot versnelde veroudering van apparatuur. Voor netbeheerders is het mogelijke effect van stoorsignalen op de elektriciteitsmeter heel belangrijk. Daarom blijven zij onder andere landelijk monitoren hoeveel EMI-gerelateerde storingen voorkomen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.