Ads Top

Onderzoek naar opwarming woningen


Een nieuw onderzoek van tado° toont aan dat Nederlandse huizen op warme zomerdagen sneller opwarmen dan de huizen in sommige andere Europese landen.

Uit het onderzoek, uitgevoerd in de zomer van 2021 en gebaseerd op data van 50.000 Nederlandse huizen, bleek dat de temperatuur in een Nederlands huis – bij een binnentemperatuur van 20°C en een buitentemperatuur van 30°C, bij zonnig weer – na drie uur gemiddeld 3,6°C stijgt. In vergelijking met andere West-Europese landen, zoals Duitsland en Italië (2,2°C) worden Nederlandse huizen warmer in hetzelfde tijdsbestek. Huizen in Nederland worden zelfs twee keer zo warm als huizen in Oostenrijk (1,7°C).
 
Dit betekent dat Nederlanders tijdens hittegolven nog meer last hebben van onaangename temperaturen in huis dan andere Europese landen.

In vergelijking met andere Europese gemiddelden doen Nederlandse huizen het met gemiddeld 3,6°C nog niet zo slecht. Oostenrijk en Hongarije warmen het minst snel op met gemiddeld 1,7°C en Ierland met 5,3°C het snelst. Als we kijken naar regio's binnen Nederland is er wel een groot onderscheid. Huizen in Limburg en Noord-Brabant worden na drie uur gemiddeld 2,7 en 3,0°C warmer, maar de temperatuur in huizen in Noord-Holland en Friesland stijgt onder dezelfde omstandigheden met 4,3 en 4,7°C. Met dit getal staat Friesland in de top tien van regio’s in Europa waar de huizen het meest opwarmen in drie uur tijd. Schotland is de grootste uitschieter: in deze regio bedraagt de opwarming van huizen 5,6°C.
 
Een vijfde van de Nederlandse huizen is heel oud, wat een oorzaak kan zijn voor de snelle opwarming van de huizen. In de periode vóór 1946 werd 18,9% van de huizen gebouwd, in 1946-1980 was dit 41,9%, in 1980-2000 ging het om 26,4% en na 2000 slechts 9,5%[3]. Deze woningen zijn bijzonder gevoelig voor het opnemen en verliezen van warmte, wat resulteert in meer energieverbruik voor airconditioning of verwarming om comfortabele temperaturen in huis te behouden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.