Ads Top

Draaischijf stroommeter keert van richting om bij storing

Een energiemeter die aangeeft dat er energie wordt opgewekt, terwijl er helemaal geen zonnepanelen op het dak liggen en in werkelijkheid juist een klein beetje energie wordt verbruikt.

Dat kan gebeuren als een afstandbediende dimmer wordt gebruikt om een huishoudelijk apparaat te bedienen, zo blijkt uit onderzoek van Universiteit Twente.

Afhankelijk van de stand van de dimmer, geeft de elektriciteitsmeter geen afwijkende waarde aan, een te groot verbruik of juist een negatief verbruik: honderden Watts aan opgewekt vermogen, terwijl in werkelijkheid zo'n 20 Wattt worden verbruikt.

Uit eerder onderzoek van de Universiteit Twente, naar slimme meters, bleek al dat ze grote afwijkingen kunnen vertonen: ze geven dan een te hoog of te laag verbruik aan. Nu blijkt dat ze zelfs kunnen aangeven dat er stroom wordt teruggeleverd in plaats van afgenomen.

De fouten hebben volgens de onderzoekers te maken met de snelle stroompulsen die ontstaan in de combinatie van de dimmer en het apparaat. Zoals veel apparaten en opladers heeft het een ‘schakelende voeding’: bij verschillende netspanningen geeft zo'n voeding het toch dezelfde uitgangsspanning, door snel te schakelen, waardoor het een niet-lineare belasting is. De dimmer kan ingrijpen op verschillende momenten van de sinus-golfvorm van het net. Dit moment, de firing angle, bepaalt wat de meter aangeeft: een correcte waarde rond de 20 Watt, een verbruik dat 20 keer hoger ligt, of een ‘energielevering’ van meer dan 400 Watt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.