Ads Top

Nog steeds overlast van bellende energiecowboys

Energieleveranciers zien nog steeds een belangrijke rol voor verkoopkanalen, ook voor de consument, en willen deze graag behouden. Het geeft zowel voor de consument als de leverancier de mogelijkheid om goed het specifieke aanbod uitgelegd te krijgen en het aanbod goed toe te lichten. Dat zegt Energie Nederland naar aanleiding van de uitzending van het consumentenprogramma Kassa, dat wederom aandacht besteedde aan bellende energiecowboys.

De mailbox van Kassa stroomde weer vol met klachten over telefonische verkoop van energie. De bellers zijn verkopers van tussenpartijen die in opdracht van energieleveranciers te werk gaan om nieuwe klanten binnen te halen.

Kassa gaf als voorbeeld het verhaal van Ria Nelly. Zij stapt een keer bewust over voor een betere deal. Daarna is ze lange tijd ziek en let ze niet goed op haar bankafschriften. Dochter Yvonne komt er na een tijd achter dat allerlei energiemaatschappijen geld hebben afschreven, waaronder meerdere boetes.

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) is helder: een overeenkomst die via telemarketing wordt afgesloten, is niet zomaar een rechtsgeldig contract. Het hangt ervan af of tijdens dat gesprek volledig duidelijk is voor de consument dat er sprake is van een contract én wat de inhoud van de overeenkomst is. Ook betekent een klik voor akkoord, een zogenaamd ‘digitaal akkoord’, niet dat de overeenkomst geldig is. Hetzelfde geldt als tijdens een onduidelijk telefoongesprek gevraagd wordt een handtekening te zetten op een scherm: ook hier is het zo dat als het niet duidelijk is voor de consument, er geen rechtsgeldig contract wordt afgesloten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.