Ads Top

In 2020 ruim 30 procent meer groen gas ingevoed in gasnet Liander

In 2020 is 32 procent meer groen gas ingevoed in het gasnet van Liander ten opzichte van 2019. Groen gas is de duurzame variant van aardgas. Het is een oplossing voor het duurzaam verwarmen van woningen.

In 2019 werd in totaal 41,6 miljoen m3 groen gas ingevoed in het gasnet van Liander. In 2020 is dat 55 miljoen m3. De gestage stijging van de invoeding van groen gas is positief. Groen gas wordt schoon geproduceerd en is hernieuwbaar. Dat betekent dat het kan worden gebruikt zonder belasting op het milieu.

Het aandeel groen gas is nog bescheiden, maar groeit flink. Met de hoeveelheid groen gas die in Nederland in 2020 werd geproduceerd, kunnen 150.000 huishoudens een jaar lang van duurzaam gas worden voorzien (bij een gemiddeld gebruik van een Nederlands huishouden dat ongeveer 1.300 kuub per jaar is).

In Nederland zijn nu 57 producenten van groen gas actief. Dit zijn bijvoorbeeld agrariërs, die via vergisting mest omzetten in duurzame energie. Maar ook grote voedsel verwerkende partijen waarbij afvalresten vergist worden tot groen gas.

Groen gas is één van de duurzame alternatieven voor aardgas. Het klimaatakkoord beschrijft om 2000 miljoen m3 groen gas in 2030 te produceren. Een significant deel van de woningen moet dan ook in de toekomst met groen gas verwarmd worden. Dit is mede noodzakelijk omdat niet alle woningen in 2030 al geschikt zijn voor een duurzaam alternatief als een warmtenet of een all electric oplossing.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.