Ads Top

‘Huidige Nederlandse energiebeleid is volslagen onzinnig’

Moderne kernenergiecentrales gaan een centrale rol spelen in de toekomstige energievoorziening. Dat is de kern van het ‘Geen Spijt Energie Beleid’ (GSE-beleid) dat is voorgesteld door de klimaatsceptische stichting Climate Intelligence (CLINTEL).

CLINTEL heeft met een aantal wetenschappers, onder wie Nobel Laureaat Ivar Giaever, de World Climate Declaration (WCD) opgesteld. Die is inmiddels door meer dan 900 wetenschappers en professionals ondertekend. De WCD stelt dat er in werkelijkheid geen sprake is van een klimaatcrisis, want de catastrofale invloed van CO2 bestaat tot nu toe louter in klimaatmodellen.

Maar er is volgens de organisatie wél een energiecrisis: in korte tijd worden de Nederlandse energie-infrastructuur en het Nederlandse landschap vanwege een veronderstelde klimaatcrisis op z’n kop gezet, met grote negatieve gevolgen voor de maatschappij. CLINTEL vindt het huidige Nederlandse energiebeleid wetenschappelijk onzinnig en economisch destructief. De stichting wil voorkomen dat Nederland zijn energie- en kapitaalintensieve ondernemingen het land uit jaagt en wil het weidse kust- en polderlandschap beschermen.

De bijdrage van zon- en windenergie in ons land blijft marginaal, stel CLINTEL. De afhankelijkheid van weersomstandigheden en de onbetaalbare energieopslag zijn blijvende knelpunten.

Windturbines worden steeds groter en zijn een aanslag op de kwaliteit van de leefomgeving. Ze veroorzaken hinder in de vorm van lawaai, slagschaduw en landschapsbederf. Voor het dichtbevolkte Nederland zijn ze totaal ongeschikt, stelt emeritus-hoogleraar Guus Berkhout, medeoprichter van CLINTEL.

Volgens CLINTEL moet ons land daarom de nieuwe generaties kernenergiecentrales (III en IV) omarmen. Energieopwekking met kernenergie vraagt heel weinig ruimte (circa 500 MW/km2) en heeft wereldwijd de meest strenge regelgeving voor veiligheid en afval. Nieuwe generaties kerncentrales zijn nog efficiënter, veiliger en schoner dan de huidige centrales. De geleverde elektrische energie (en restwarmte) is een goedkope zekerheid, 24 uur per dag, 365 dagen per jaar.

Met een overdaad aan goedkope elektrische energie uit kerncentrales kunnen verantwoord superschone gasmengsels worden geproduceerd uit bestaande grondstoffen. Daarbij zou Nederland kunnen gebruikmaken van het perfecte Nederlandse gasleidingnet en de simpele, efficiënte HR-ketels bij de eindgebruiker. Een weldoordachte energietransitie moet innovatief zijn en geleid worden door deskundigen op het gebied van energievoorziening.

Mede-initiatiefnemers Berkhout en 'klimaatpublicist' Marcel Crok zijn overigens bekende klimaatsceptici. Op hun organisatie kwam al eerder de nodige kritiek. 'Berkhout is de "Jomanda" van het klimaat,' vertelde hoogleraar klimaatverandering Pier Vellinga aan Pointer. 'Er zijn mensen die graag horen dat er niks aan de hand is. Dat de aarde niet ziek is, bij wijze van spreken. En dan komt "Jomanda" vertellen dat ze vanzelf weer genezen. Veel burgers die opeens hun huis duurzamer moeten maken en moeten investeren in een warmtepomp horen liever dat het niet hoeft. En er zijn natuurlijk een hoop bedrijven die ook om die reden liever horen dat het nog te vroeg is om iets te doen. Maar wat Clintel verspreidt, is desinformatie.'


4 opmerkingen:

 1. Zeer schadelijk dat jullie een podium geven aan zwendelaars als CLINTEL! Dit artikel bevat ongeveer een leugen per regel!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad een schadelijk artikel met onwaarheden. Dit staat een zinnige discussie over de energietransitie in de weg. En ja hier is een nuttige en scherpe discussie over mogelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit soort geluiden zijn er en wegstoppen is niet verstandig. Wat uiteraard niet betekent dat Energienieuws het met de inhoud eens zou zijn. Daarom staat de kop tussen aanhalingstekens.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Naar mijn idee ligt de waarheid zoals vaker in het midden. Er is wel een klimaatprobleem. Maar om CO2-uitstoot te verminderen lijkt kernenergie een zeer nuttige energievorm. Met alleen hernieuwbare bronnen komen we voorlopig niet in de buurt van een serieuze reductie en maken we wel enorme financiële en maatschappelijke kosten.

  BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.