Ads Top

'Kloof prijsniveau tussen groene waterstof en aardgas in 2030 bijna gedicht'

Groene waterstof is op dit moment nog niet concurrerend. Zelfs bij een sterke stijging van de CO2-heffingen moet de prijs tegen 2030 tot 1,78 euro per kilo zijn gedaald, voordat een overstap van fossiele brandstoffen naar groene waterstof de moeite waard is, zo blijkt uit een analyse van ABN AMRO.

Bij productie op industriële schaal is een prijs van 2,19 euro per kilo groene waterstof volgens ABN AMRO in 2030 mogelijk, waarmee deze kloof een stuk kleiner wordt.

Een groot deel van de industriële productieprocessen betreft zeer warmte-intensief, met temperaturen tot 850°C. Deze processen - goed voor 31 procent van de CO2-emissies - zijn nu de grootste bron van CO2-uitstoot in Nederland, maar kunnen op termijn geschikt worden gemaakt voor groene waterstof. Deze energiebron wordt geproduceerd door duurzaam opgewekte energie en water door elektrolysers te leiden en heeft geen CO2-voetafdruk.

De potentie van groene waterstof als alternatief voor aardgas en andere fossiele brandstoffen is volgens ABN AMRO op termijn erg groot. Groene waterstof maakt gebruik van wind en water die in Europa in overvloed aanwezig zijn. Windparken op de Noordzee, zoals het project NortH2, genereren in 2030 naar verwachting 4 Gigawatt en uiteindelijk in 2040 zo’n 10 Gigawatt duurzame energie, bestemd voor industriële doeleinden.
Tegelijkertijd zullen de efficiency en kosten van offshore windenergie in de komende jaren sterk verbeteren dankzij nieuwe technologieën. Zo zal de efficiency van elektrolysers sterk verbeteren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.