Ads Top

Restwarmte duurzaam inzetten in eigen bakkerij

Cogas, de gemeente Twenterand en Provincie Overijssel hebben in samenwerking met Bakkerij Holland het afgelopen jaar een verdiepend onderzoek uitgevoerd naar hoe de restwarmte uit de bakkerij in een eventueel warmtenet in Vriezenveen te gebruiken is.

Cogas, de gemeente Twenterand, Provincie Overijssel en Bakkerij Holland hebben na het eerdere onderzoek een verdiepingsslag gemaakt. Daaruit blijkt dat het niet rendabel is om de restwarmte uit het productieproces van Bakkerij Holland in te zetten in een warmtenet in Vriezenveen, maar het mogelijk wél op een andere manier duurzaam inzetbaar is. Alternatieve oplossingen om de restwarmte in de bakkerij te hergebruiken worden nu onder de loep genomen.

Restwarmte die uit een productieproces vrijkomt, kan vaak op een andere manier hergebruikt worden. Zo kunnen producenten de warmte inzetten in andere processen of ruimtes op eigen terrein verwarmen. Daarnaast is het - afhankelijk van de potentie van de bron - een mogelijk interessant alternatief voor aardgas in een warmtenet.

Na het verdiepend onderzoek bleek de hoeveelheid beschikbare warmte voor een warmtenet uiteindelijk te beperkt. De betrokken partijen hebben gezamenlijk gekeken naar alternatieven en aanvullende warmtebronnen, zoals biomassa en aquathermie, maar ook die boden niet genoeg potentie om een warmtenet in Vriezenveen rendabel en betaalbaar te maken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.