Ads Top

Vermogen van verdeelstation in Amsterdam-Zuid verdubbeld

Technici van Liander werkten vorige week aan een bijzondere klus in Amsterdam-Zuid. Ze plaatsten drie joekels van transformatoren op een elektriciteitsverdeelstation op het formaat postzegel. De verdubbeling aan vermogen is hier nodig, omdat de vraag naar stroom in de hoofdstad flink groeit.

Nieuwe woonwijken, de sterke opmars van elektrisch vervoer en de toename van het aantal datacenters zijn een aantal van de oorzaken voor de sterk stijgende stroomvraag in Amsterdam. De verwachting is dat de vraag in 2050 2,5 tot 5 keer groter zal zijn dan in 2020.

Om aan deze vraag te kunnen voldoen investeert Liander volop in het elektriciteitsnet. De komende jaren bouwt de netbeheerder in Amsterdam minimaal acht nieuwe elektriciteitsverdeelstations en breidt ze groot deel van de bestaande stations uit. Hiermee wordt het hoofdstedelijke net klaar gemaakt voor de toekomst.

Sinds 2019 werkt Liander aan de uitbreiding van het elektriciteitsverdeelstation aan de Karperweg. Het station zorgt ervoor dat Amsterdam-Zuid en het noordelijke puntje van de Zuidas van stroom wordt voorzien. Om de sterk toenemende vraag naar stroom aan te kunnen wordt het vermogen van het station vergroot van 40 naar 80 megavoltampère. De nieuwe capaciteit van het station is vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van ruim 50.000 huishoudens.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.