Ads Top

Luminus gebruikt slimme radar in Gentse haven om vliegbewegingen van vogels in de buurt van windturbines in kaart te brengen

In de Gentse haven draait sinds kort een radar die een goed zicht geeft op hoe vogels leven en zich bewegen in de buurt van windturbines.  

Dankzij de innovatieve 3D-technologie van deze radar kan Luminus alle vliegbewegingen in een straal van zeven kilometer rondom haar windturbines detecteren en dit 24 uur op 24 uur.  

Met de resultaten hoopt men België nog beter te kunnen bepalen of en wanneer het zin kan hebben één of meerdere turbines tijdelijk stil te leggen.

MAX is een 3D-radar die werd ontwikkeld om objecten op te speuren in de lucht. Dit type toestel, dat doorgaans op luchthavens wordt gebruikt om vogels op te sporen, kan ook ingezet worden voor natuurstudies of om de risico’s op vogelsterfte door windparken te verminderen.  

Sinds kort wordt deze radar door Luminus ingezet in de Gentse Haven om het gedrag van vogels te analyseren. In tegenstelling tot klassieke natuurstudies, waarbij gedurende enkele dagen vogeltellingen worden uitgevoerd aan de voet van een windturbine, neemt de radar permanent vogelbewegingen waar. De radar werd er bovendien geïnstalleerd op een modulaire mast op hoogte die verplaatsbaar is zodat een goed zicht op de vogels in het gebied kan verkregen worden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.