Ads Top

‘Verplicht energielabel C loopt gevaar’

De verplichting dat elk kantoorpand vanaf 2023 energielabel C moet hebben, wordt een molensteen om de nek van huurders en verhuurders.

Dat stellen advocaten- en notarissenkantoor Ploum, AREA Occupier Solutions en Facilicom Energiemanagement.

Voor de bouwsector wordt de komende twee jaar een krimp van 15 procent verwacht door de coronacrisis. Bovendien hebben getroffen ondernemers straks andere prioriteiten dan het upgraden van hun pand. Om marktpartijen te begeleiden richting label C is het drietal een samenwerkingsverband aangegaan en hebben zij de website checkjelabel.nl gelanceerd.

Onderdeel van de energietransitie in ons land is dat elk kantoor groter dan 100 m2 minimaal energielabel C moet hebben over ruim twee jaar. Blijkens een onderzoek uit september 2019 voldoet 60 procent van de kantoren nog niet aan de duurzaamheidseis. Het merendeel daarvan (83 procent) heeft nog helemaal geen energielabel.

Indien een conservatieve schatting van de ontbrekende labels wordt gemaakt, dan moet in totaal 29,7 miljoen m2 worden verduurzaamd en dat is 8,5 miljoen m2 per jaar. Dat is een zéér forse opgave. Als daar de komende periode geen grote stappen in worden gezet kan dat verhuurders hun huurders kosten en huurders hun pand.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.