Ads Top

Grootste klanten Liander verwachten aanzienlijke toename van vermogen

Grote bedrijven en producenten van stroom denken, in vergelijking met 2019, de komende 10 jaar 34 procent meer vermogen voor het verbruik en 17 procent meer vermogen voor opwek van elektriciteit nodig te hebben. Het is de uitkomst van een uitvraag die Liander aan 1500 van zijn grootste klanten deed.

De netbeheerder verwacht dat de drukte ondanks de coronacrisis aan blijft houden.

Van de 1500 klanten die Liander aanschreef gaf 58 procent een reactie. Zij verwachten de komende 10 jaar 860 megawatt (MW) aan extra vermogen nodig te hebben. Een groot deel daarvan, 580 MW, komt op conto van klanten die elektriciteit verbruiken. Dat is vergelijkbaar met het stroomverbruik van een stad als Den Haag. De grootste stijging wordt verwacht door datacenters rondom Amsterdam.

Verder denken glastuinbouwers in de regio’s Holland Rijnland en het zuiden van Noord-Holland veel meer vermogen nodig te hebben. Datzelfde geldt voor industriële en logistieke bedrijven in Friesland (bijvoorbeeld de voedingsmiddelenindustrie) en Zuid-Gelderland (onder meer de verpakkingsindustrie).

Ook voor de opwek van elektriciteit verwachten klanten die hun prognose opgaven meer vermogen nodig te hebben. Het gaat om 280 MW, vergelijkbaar met 196 voetbalvelden vol zonnepanelen. Een groot deel daarvan wordt verwacht in de provincie Noord-Holland. Windparken en glastuinbouwers denken er meer energie te gaan opwekken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.