Ads Top

Meer schone energie van windmolens in Rotterdam

In de afgelopen twee jaar heeft Rotterdam er 21 nieuwe windmolens bijgekregen, waaronder de Haliade-X van 268 meter hoog, de grootste windmolen ter wereld. De andere nieuwe molens staan in het windpark Nieuwe Waterweg en in het nieuwe windpark op de Slufterdam.

Het opgesteld vermogen aan windenergie is daarmee met 58 megawatt (MW) gestegen tot 216 MW, een stijging van 37 procent. Daarmee kunnen 129.000 huishoudens van schone energie worden voorzien.

Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) hoopt de stijgende lijn te kunnen doorzetten. De stad wil de komende vijf jaar ruimte maken voor nog minimaal 28 nieuwe windmolens, in het havengebied en langs snelwegen. Rotterdam lobbyt daarnaast actief bij het Rijk voor het bouwen van grote windparken op zee.

De gemeente wil twee convenanten over windenergie (die respectievelijk zijn gesloten met het Havenbedrijf en met de provincie Zuid-Holland en 15 regiogemeenten) verlengen. Een deel van de projecten uit de convenanten heeft vertraging opgelopen. Met de convenantpartners heeft Rotterdam afgesproken om de uitvoering te versnellen. Daarnaast voert de gemeente samen met het Havenbedrijf en de provincie Zuid-Holland een studie uit naar extra windlocaties in het havengebied.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.