Ads Top

Telefonische verkoop energiecontracten vaak illegaal

Energiecontracten die telefonisch worden afgesloten zijn vaak niet rechtsgeldig. Tussenpersonen die namens energieleveranciers contracten afsluiten met consumenten handelen tegen de wet, als deze overeenkomsten niet schriftelijk worden bevestigd. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) naar aanleiding van onderzoek door het televisieprogramma Kassa. De ACM krijgt over deze onwettige telefonische verkooppraktijken zelf ook veel klachten binnen.

Uit berichten en telefoongesprekken die Kassa in handen kreeg blijkt dat de telefonische energieverkopers die in opdracht van energieleveranciers te werk gaan, consumenten tijdens het telefoongesprek een sms of e-mail sturen met een aanbod van een bepaalde energieleverancier. De consument wordt door de telefonische verkoper tijdens dat gesprek overgehaald om meteen op een knop in het toegezonden bericht te klikken om het aanbod te bevestigen. De consument is in de veronderstelling dat het gaat om een offerte. In werkelijkheid is hij daarmee een contract aangegaan met een nieuwe energieleverancier, althans, volgens de leverancier. Energieleveranciers houden consumenten hiermee aan onrechtmatige overeenkomsten.

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bevestigt dat er via deze wijze veel energiecontracten worden verkocht die niet rechtsgeldig zijn. De overeenkomst is namelijk pas rechtsgeldig als de consument van de energieleverancier een document ontvangt en dit ondertekent, of een e-mail naar de leverancier stuurt dat hij een contract wil aangaan. Daarna gaat de wettige bedenktijd van 14 dagen ook pas in. Jeroen Nugteren, woordvoerder van de ACM: “Als men tijdens een telefoongesprek op een knop in een mail klikt dan is niet voldaan aan het schriftelijkheidsvereiste en is er geen contract getekend.” De toezichthouder zegt niet precies te weten hoeveel van dit soort ‘illegale’ contracten er zijn verkocht. Nugteren: “We krijgen er veel signalen over, we weten dat het een groot probleem is”.


Hoewel er geen sprake is van een geldige overeenkomst, worden gebruikers via deze wijze toch overgezet. Volgens de Consumentenbond worden consumenten “via dit soort bureaus, die doen alsof ze onafhankelijk zijn, misleid met als enige doel om je naar de energieleverancier(s) toe te leiden waar zij mee samenwerken”. De bond onderstreept de verantwoordelijkheid van energieleveranciers, die zich nu kunnen verschuilen achter de partijen die de telefoongesprekken uitvoeren, terwijl zíj de opdrachtgever zijn. Ook de ACM is daarover duidelijk: “Tussenpersonen werken altijd voor energieleveranciers dus uiteindelijk is de energieleverancier verantwoordelijk”.


Meer bij VARA Kassa, zaterdag 13 april, NPO 1 19.05 uur.



Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.