Ads Top

Forse groei snellaadstations verwacht

ElaadNL verwacht de komende jaren een flinke groei van snellaadpunten voor elektrische auto’s. Nu zijn er in Nederland zo’n 200 locaties met 1.000 snellaadpunten. Volgens onderzoek wordt dit aantal tot 2025 minimaal meer dan verdubbeld en wellicht zelfs verachtvoudigd.

De ontwikkelingen van elektrisch vervoer gaan in een dusdanig hoog tempo dat ElaadNL, het kennis- en innovatiecentrum van de gezamenlijke Nederlandse netbeheerders, de impact op het elektriciteitsnet steeds beter in kaart wil krijgen. Snelladers hebben een grote impact op het net en afhankelijk van de grootte is het vermogen vergelijkbaar met enkele honderden huishoudens. In het ‘lage’ scenario groeit het aantal snellaadpunten van 1.000 nu naar 2.400 in 2025. In het ‘hoge scenario’ zal het aantal echter nog veel meer stijgen, tot naar verwachting 7.900. Ter vergelijking: op dit moment zijn er 4.400 tankstations in Nederland.

ELaad ziet een grote diversiteit in aanbieders. Autobouwers zoals Tesla, zelfstandige aanbieders zoals Fastned, maar ook ‘klassieke’ tankstations die elektrische auto’s willen bedienen. Daarnaast is er een opvallende groep van ondernemers die snelladers ‘erbij’ doet. Het gaat hier om wegrestaurants als McDonalds en La Place en supermarkten zoals Albert Heijn en Lidl. Ook de vermogens die uit een snellader gehaald worden, groeien. De nieuwste elektrische auto’s kunnen zelfs met 350 kW laden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.