Ads Top

Tankstation op het Stadionplein wordt duurzame mobiliteitshub

Het tankstation op het Stadionplein in Amsterdam gaat plaatsmaken voor een duurzamer concept. Er komt een zogenaamd Smart Mobility Lab te zitten. Daar zal het allemaal draaien om slimme en schone vormen van vervoer.

Er komen in elk geval elektrische laadpalen en er zal deelmobiliteit worden aangeboden. Fossiele brandstoffen, zoals diesel en benzine, zijn er straks niet meer te vinden.

De ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit gaan snel. Als gemeente wil Amsterdam leren hoe we die ontwikkelingen kunnen inzetten voor de stad. Daarom zullen we in de mobiliteitshub experimenteren met nieuwe mobiliteitsconcepten. Denk hierbij aan platforms zoals MaaS (MaaS is een mobiliteitsconcept waarbij de consument gebruikmaakt van verschillende transportmiddelen via één abonnement), elektrische deelfietsen of slimme logistieke oplossingen.

Veel mensen in Nederland zijn in het bezit van één of meer vervoersmiddelen, zoals een auto. Die vervoersmiddelen nemen ruimte in, waar we bijvoorbeeld ook groen en speelplaatsen kunnen creëren. Door over te gaan van 'bezit' naar 'gebruik' van verschillende vormen van vervoer kunnen we de stad bereikbaar houden, én hebben we meer ruimte voor andere zaken, die de stad aantrekkelijk maken.

De komende tijd gaat de gemeente het plan verder uitwerken. Dan wordt duidelijk hoe dit Smart Mobility Lab er precies uit kan gaan zien.

De komende drie jaar wil Amsterdam op verschillende plekken in de stad zo'n 15 tot 20 e-mobiliteitshubs realiseren. De gemeente krijgt hiervoor ruim 800.000 euro subsidie van Interreg. Dat is een Europees programma dat zich inzet voor grensvervaging in Europa aan de hand van duurzaamheidsprojecten. Via de hubs hebben Amsterdammers toegang tot e-bikes, e-bakfietsen en diverse andere vervoersmiddelen. De hubs worden samen met bewoners ingericht. De komende periode worden de plannen verder uitgewerkt. Het Smart Mobility Lab op het Stadionplein staat los van deze plannen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.