Ads Top

Hemweg-terrein in transitie: crowdfunding zonnepark Amsterdam van start

Na de crowdfundingsacties bij de Vattenfall-centrales in Velsen en Eemshaven is het vanaf vandaag mogelijk voor klanten van Vattenfall om obligaties te kopen voor ‘Samen in Zon’ Amsterdam. Klanten dragen daarmee bij aan het zonnepark op het Hemweg-terrein langs de A10 en pakken zo zelf een actieve rol in de energietransitie.

Het zonnepark op het Hemweg-terrein telt bij voltooiing deze zomer 6.440 panelen en is goed voor 2,06 MWp groene stroom. Van de totale investering van bijna 1,9 miljoen euro wordt naar verwachting 1 miljoen euro bijgedragen dankzij obligaties. De inschrijfperiode sluit uiterlijk 24 april. Klanten kunnen tot maximaal 8 obligaties ‘Samen in Zon’ Amsterdam kopen, voor 250 euro per obligatie. Via crowdfunding kunnen obligatiehouders zo bijdragen aan een fossielvrije energievoorziening, zonder daarvoor hun eigen dak beschikbaar te hoeven stellen. Daar staat een rendement tegenover dat kan oplopen tot 4,5 procent, afhankelijk van de daadwerkelijke hoeveelheid opgewekte elektriciteit. Hiermee vergroot Vattenfall het draagvlak voor duurzame oplossingen.

De doelstelling van Vattenfall is om binnen één generatie fossielvrij leven mogelijk te maken. Dit doet het energiebedrijf door af te stappen van fossiele bronnen en over te gaan op CO2-vrije energiebronnen. Eind 2019 zal de Hemweg-8 centrale op het terrein uit bedrijf gaan. De grond die in de toekomst vrij komt, zal met name worden gebruikt voor een duurzame industriële energievoorziening. ‘Samen in Zon’ Amsterdam vult dit hoofddoel goed aan: het grote voordeel van het realiseren van een zonnepark bij een energieproductielocatie is namelijk dat de bestaande infrastructuur en netaansluiting efficiënter benut kunnen worden. Vattenfall maakt zo optimaal gebruik van de schaarse ruimte in industrieel gebied.

Op het terrein aan de Hemweg opereert Vattenfall verder de Hemweg-9 gascentrale, die op dit moment een grote rol speelt als flexibele back-up voor wind en zon, en mogelijk in de toekomst met waterstof CO2-vrij stroom kan produceren.

Sinds de oprichting van de speciale bedrijfseenheid ‘Zon en Batterijen’ bij Vattenfall in 2017 zijn grote stappen gezet in zon. Naast de reeds opgeleverde zonneparken in Velsen en Eemshaven, heeft Vattenfall in Nederland tientallen projecten in ontwikkeling. Zo wordt in mei gestart met de bouw van zonnepark Coevorden, bestaande uit zo’n 18.000 panelen en goed voor 6,7 MWp duurzame elektriciteit.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.