Ads Top

Containerschip Mette Maersk vaart op gebruikt frituurvet

Shell en Maersk doen voor het eerst een grootschalige proef met biobrandstof in de zeevaart. Shell-projectleider Pepijn van den Heuvel: “Op deze manier zetten we een belangrijke stap in het terugdringen van de CO2-uitstoot in de scheepvaart.”

De Mette Maersk is een van de grootste zeeschepen ter wereld. Het schip van de Deense rederij Maersk kan 18.000 containers vervoeren. Door de mix van tweede generatie biobrandstof en reguliere scheepsbrandstof wordt de CO2-uitstoot met 1.500 ton verminderd naar Shanghai en terug. Dat betekent omgerekend dat ruim 2.000 containers per reis duurzaam worden vervoerd.

De proef is het initiatief van de Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC), een coalitie van Nederlandse multinationals die samen streven naar duurzame groei. In de DSGC zitten ook bedrijven die veel lading over de wereld laten verschepen. De multinationals Shell, DSM, FrieslandCampina, Heineken, Philips en Unilever wilden een test doen met biobrandstof in de commerciële containervaart. In het Deense Maersk, de grootste containerrederij ter wereld, werd de juiste partner voor de test gevonden. David Samad, projectleider van Maersk: “Dit initiatief is een mooi voorbeeld van de rol die we willen spelen in het verduurzamen van de mondiale zeevaart. Het past bovendien bij ons doel om in 2050 geen CO2-uitstoot meer te hebben.”

Het project laat tevens zien dat varen op biobrandstof interessant is voor de verschillende ketenpartners. Pepijn van den Heuvel van Shell: “Wij willen de transitie maken naar schonere brandstoffen en minder uitstoot van broeikasgassen en zijn bereid hierin te investeren. Hetzelfde wil Maersk. Ook vanuit de markt neemt de vraag naar duurzame logistiek toe.” Maersk-projectleider Samad vult aan: “Deze samenwerking laat zien wat je kunt bereiken wanneer ambities bij elkaar komen.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.