Ads Top

Transparante Laadpaal onthuld op Smart City congres

Op donderdag 28 september 2017 heeft burgemeester Jorritsma van de gemeente Eindhoven het prototype van de Transparante Laadpaal onthuld tijdens het Smart City jaarcongres. De transparante laadpaal is een antwoord op het groeiende belang van algoritmes in ons leven. Het maakt de onzichtbare logica zichtbaar door een display waarin te zien is hoe de stroom verdeeld wordt tussen de ladende elektrische auto’s. Initiatiefnemers ElaadNL en Alliander bekijken de mogelijkheid om de Transparante Laadpaal in een pilotproject te testen.

In de Smart City van morgen vertoont straatmeubilair adaptief gedrag: het past zich aan naar gelang de situatie, en naar gelang de persoon met wie het te maken heeft. Voortdurend worden vergaande keuzes gemaakt door middel van algoritmes. Hoe lang staat het stoplicht op rood? Dat gaat verschillen per gebruiker. Wanneer gaan waar de straatlichten aan? Wie kan als eerste de meeste kilometers laden voor zijn elektrische auto? Allemaal nuttige toepassingen. Want wat is er mis met een stoplicht dat langer groen is als iemand die slechter ter been is oversteekt? Of straatverlichting die uitgaat als er toch niemand is? En volledig elektrische auto’s die voorrang krijgen bij het laden op plug-in-hybrides? Maar als je niet kunt zien welke keuzes waarom gemaakt worden dan kan het gevoel ontstaan totaal overgeleverd te zijn aan techniek en algoritmes. Als gebruiker moet je dan maar hopen dat je eerlijk en netjes behandeld wordt. Daarmee wordt transparantie noodzakelijk bij  de slimme technieken die nu worden bedacht en de komende jaren uitgerold worden.

Vanuit die gedachte is het project Transparante Laadpaal ontstaan. In dit project hebben deskundigen en ontwerpers gewerkt om die transparantie in het geval van laadpalen vorm te geven. Resultaat is een prototype van de Transparante Laadpaal dat gebruikt kan worden voor demonstratiedoeleinden om de discussie rondom transparantie aan te jagen. Het laat op een display zien wat er gebeurt als prioriteiten verdeeld worden. Hoeveel stroom is beschikbaar? En hoe wordt deze verdeeld?
Momenteel wordt gekeken naar een pilotproject waarbij de Transparante Laadpaal in de praktijk getest kan worden.

Hoe zou het in de toekomst kunnen gaan? Als Bart na een afspraak terugkomt bij zijn auto, blijkt deze niet zoals verwacht volledig vol te zijn geladen. Hij vraagt zich af wat er gebeurd is en ziet op het display dat zijn auto in het begin wel op volle kracht geladen is maar dat dit veranderde toen er twee andere auto’s kwamen laden. Bij de komst van de tweede auto werd de beschikbare stroom verdeeld tussen de twee maar bij de derde gaat vrijwel alle stroom tijdelijk naar deze auto. Het algoritme heeft prioriteit gegeven aan die derde auto, een deelauto die op grond van gemeentelijk beleid priority krijgt. Bart maakt met zijn smartphone een filmpje van de laadsessie. Als dit vaker gebeurt heeft hij bewijs en kan hij dit aankaarten.

De Transparante Laadpaal is een project van ElaadNL (kennis- en innovatiecentrum op het gebied van Smart Charging), Alliander en is ontworpen door The Incredible Machine.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.