Ads Top

Afnemers stadswarmte verzekerd van hogere energierekening

Uit eerder onderzoek van EasySwitch.nl naar de prijzen van stadswarmte in de regio Amsterdam bleek dat consumenten structureel te veel betalen. In samenwerking met consumentenprogramma Radar hebben zij nu geconstateerd dat dit in heel Nederland het geval is. Om de omvang van het probleem in kaart te brengen kunnen consumenten via een handige tool berekenen wat de impact is op hun energierekening.

EasySwitch.nl heeft het prijsverschil tussen stadswarmte en gas onderzocht aan de hand van jaarrekeningen van de belangrijkste stadswarmteleveranciers in Nederland: Ennatuurlijk, Nuon, Eneco, Stadsverwarming Purmerend, Het Groene Net en Warmtenet Hengelo. Ondanks het bestaan van de Warmtewet, waarin is vastgelegd dat stadswarmte niet duurder mag zijn dan gas, wijst het onderzoek een gemiddeld prijsverschil uit van €176 per jaar. Met de huidige wet betaalt de consument structureel te veel voor stadswarmte. “Het feit dat dit soort prijsverschillen kunnen voorkomen vraagt om een flinke wetsherziening”, stelt Willemijn Kuitenbrouwer van EasySwitch.nl.

Gemeenten kiezen in toenemende mate voor stadswarmte als warmtevoorziening in nieuwbouwwijken. Door het ontbreken van een gasaansluiting zijn toekomstige bewoners gedwongen om stadswarmte af te nemen van de desbetreffende stadswarmteleverancier. Deze verplichte afname gaat echter nog een stap verder. Mensen die ervoor kiezen om hun eigen warmtevoorziening te regelen, bijvoorbeeld middels een warmtepomp, krijgen alsnog een rekening op de mat met de aansluit- en vastrechtkosten voor stadswarmte. De Warmtewet moet consumenten beschermen tegen een monopolie, maar in deze situatie betaalt men zelfs voor een product dat niet wordt afgenomen.

De prijzen van stadswarmte verschillen per regio en per leverancier. EasySwitch.nl heeft een eenvoudige online rekentool ontwikkeld waarmee consumenten kunnen berekenen hoe groot het prijsverschil voor hen is. Door het verbruik en de totale kosten in te vullen wordt het prijsverschil automatisch berekend. “Met de rekentool willen we enerzijds consumenten inzicht geven wat de situatie voor hen betekent en anderzijds de landelijke misstand in kaart brengen zodat het thema op de politieke agenda komt”, aldus Willemijn Kuitenbrouwer.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.