Ads Top

Stedin en Eerdmans maken Rotterdam bestendig voor de energietoekomst

Maandag 25 september 2017 namen wethouder Joost Eerdmans (Wethouder Veiligheid, Handhaving en Buitenruimte) en Judith Koole (Chief Operational Officer Stedin) het eerste deel van het vernieuwde elektriciteitsnet van Stedin in gebruik in het centrum van Rotterdam. Het is een mijlpaal van het project Optimalisatie Elektriciteitsnet Rotterdam (OER), dat Stedin in 2017 en 2018 uitvoert in samenwerking met de Gemeente Rotterdam.

Bij het project OER wordt circa 30 km aan nieuwe elektriciteitskabels in Rotterdam Centrum en Delfshaven aangelegd. Het project is niet alleen vanwege de grootschaligheid uniek: Stedin, de Gemeente, RET en andere partijen hebben ver voor de uitvoering de koppen bijeen gestoken om de overlast voor Rotterdammers zoveel als mogelijk te beperken. ‘Ambitie, samenwerking en versterking van de stad komen bijeen in dit project’, aldus Joost Eerdmans, wethouder buitenruimte.

Rotterdam is een vitale stad. Dat betekent ook dat de stad zich blijft ontwikkelen en er constant aan gebouwd wordt. Om de energie-uitdagingen van de toekomst aan te kunnen is Stedin begonnen met het elektriciteitsnet te vervangen. De oude 10 kV kabels worden vervangen door 23 kV kabels. ‘Elektriciteit gaat in de toekomst een steeds grotere rol spelen’, aldus Judith Koole, COO van Stedin. ‘Met OER leggen we een net aan dat robuust genoeg is om de energietransitie in goede paden te geleiden’.

De afgelopen twee jaar is intensief met alle betrokkenen samengewerkt om de onvermijdelijke overlast voor de omgeving zo beperkt mogelijk te houden. ‘Gezamenlijk hebben we bekeken welke verkeersoverlast de afsluiting van de Maastunnel, de Rochussenstraat en andere werkzaamheden met zich meebrengt en waar de projecten elkaar ‘raken’, aldus Koole. ‘We hebben bijvoorbeeld werkzaamheden naar voren moeten halen vanwege de Maastunnel die dicht ging’.

Het nieuwe net is wel een zogeheten ‘slim net’ met storingsverklikkers waardoor Stedin direct weet waar de storing zich voordoet. Ook kan hierdoor het net op afstand weer worden ingeschakeld. ‘Dus mocht er toch een storing plaatsvinden dan is deze weer zeer snel verholpen’, aldus Koole. ‘Ons doel is uiteindelijk dat zo min mogelijk klanten van ons merken dat we deze enorme operatie aan het uitvoeren zijn’.

Deel dit artikel

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.