Ads Top

Nationaal Energiebespaarfonds verstrekt meer dan 110 miljoen aan Energiebespaarleningen om woningmarkt te verduurzamen

Vorige maand heeft het Nationaal Energiebespaarfonds de grens van 00 miljoen aan uitstaande Energiebespaarleningen bereikt. En de groei zet stevig door. Steeds meer woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) weten het Nationaal Energiebespaarfonds te vinden. In de eerste 8 maanden van dit jaar heeft het Nationaal Energiebespaarfonds al voor € 52 miljoen aan Energiebespaarleningen verstrekt ten opzichte van 24 miljoen euro over dezelfde periode in 2016. Dat is een groei van 116 procent.

Al met al een mijlpaal om trots op te zijn aldus bestuursvoorzitter Ernst-Jan Boers. "De aanhoudende sterke groei van het aantal Energiebespaarleningen geeft aan dat het verduurzamen van woningen en appartementsgebouwen leeft bij steeds meer eigenaren. De voordelen zijn dan ook evident. Het energiezuiniger maken van woningen leidt tot meer wooncomfort, een lagere energierekening en het kan bijdragen aan het waardebehoud van de woning." Afhankelijk van het energieverbruik kunnen de kosten van de Energiebespaarlening vaak volledig worden betaald uit de opbrengst van de energiebesparing. De lage, meestal aftrekbare, rente en de aantrekkelijke voorwaarden zoals boetevrij vervroegd aflossen maken de Energiebespaarlening een slimme keuze. Met de Energiebespaarlening uit het Nationaal Energiebespaarfonds kunnen woningeigenaren energiebesparende maatregelen financieren. Denk hierbij aan isolatie, hoogrendementsglas, HR ketel, een warmtepomp of zonnepanelen.

Naast de Energiebespaarlening voor particulieren draagt ook de Energiebespaarlening voor VvE’s bij aan het succes van het Nationaal Energiebespaarfonds. Deze leningsvorm kwam medio 2015 beschikbaar. De VvE Energiebespaarlening biedt ook VvE’s een financieringsinstrument, waardoor zij appartementen versneld kunnen verduurzamen. Inmiddels zijn steeds meer VvE’s zich bewust van het belang van verduurzaming en bekend met het Nationaal Energiebespaarfonds. Er is inmiddels voor ruim € 15 miljoen aan VvE Energiebespaarleningen uitgezet en er zijn momenteel voor meer dan € 40 miljoen aanvragen in behandeling. Een mooi resultaat dat aangeeft dat de behoefte aan een goede financieringsvorm bij VvE’s groot is.

Ook de eerste financiering voor een nul op meter woning is verstrekt. Vanaf oktober vorig jaar is het Nationaal Energiebespaarfonds uitgebreid met extra financieringsruimte voor eigenaar-bewoners die hun woning vergaand willen verduurzamen. Woningeigenaren kunnen hiervoor een Energiebespaarlening tot maximaal € 50.000,- aanvragen. Met deze extra financieringsruimte van € 25.000,- hoopt het Nationaal Energiebespaarfonds dat woningeigenaren nog een extra stap maken om hun woning te verduurzamen.

Hoogrendementsbeglazing is de meest populaire maatregel waarvoor een Energiebespaarlening aangevraagd wordt. Op de tweede en derde plaats volgen gevelisolatie en zonnepanelen. Bij zonnepanelen geldt de voorwaarde dat er nog een extra maatregel nodig is. Maximaal 75% van het leenbedrag mag worden besteed aan zonnepanelen. De Energiebespaarleningen worden tegen een lage rente verstrekt en zijn boetevrij vervroegd af te lossen.

De Energiebespaarlening kan worden aangevraagd bij het Nationaal Energiebespaarfonds via de website www.energiebespaarlening.nl. Het Nationaal Energiebespaarfonds dat in 2014 is opgericht en voortvloeit uit het Woonakkoord 2013 is gefinancierd door de Rijksoverheid, de Rabobank en de ASN Bank. Rente en aflossing stromen terug in dit fonds, zodat opnieuw Energiebespaarleningen kunnen worden verstrekt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.