Ads Top

Into the Great Wide Open composteert haar afval in 24 uur

Een wereldprimeur op het vierdaagse festival op Vlieland met de compost-pilot, de mogelijkheid voor eilandbewoners om te tanken met biobrandstof, stroom afrekenen per verbruik, duurzame basversterkers en een programma om zuiniger om te gaan met kraanwater. Innofest en Lab Vlieland werken samen om het festival circulair te maken in combinatie met het verlagen van de CO2 afdruk van het festival. Innofest ziet festivals als een tijdelijke mini-maatschappij waar start-ups, bedrijven en studenten oplossingen bedenken voor uitdagingen waar festivals en ondernemers mee te maken hebben. De opgehaalde resultaten worden gebruikt om het product verder te ontwikkelen. Into the Great Wide Open vindt plaats van 1 t/m 3 september.

Groenafval, etensresten, wegwerpservies, bestek en koffiebekertjes worden op Vlieland razendsnel gecomposteerd met de composteermachine van Eco Creation. Waar afval normaal gesproken een half jaar nodig heeft om te composteren, doet de EC-50 machine dit in één etmaal. De voordelen voor het festival zijn enorm: minder afval leidt tot minder transport waardoor er minder CO2-uitstoot is. Daarnaast ontstaat er een nieuwe grondstof, compost dat gebruikt wordt om kruiden op te laten groeien waar kruidenthee en cocktails van worden gemaakt tijdens het festival. De bezoekers, cateraars en crew moeten hier wel wat voor doen door het afval te scheiden in twee afvalbakken.

Naast afvalstromen heeft een festival letterlijk stroom nodig. Op festivals wordt stroom niet per verbruik afgerekend, maar per aansluiting. Op deze manier hebben verbruikers geen prikkel om stroomverbruik te minderen. Op Vlieland kijken WattNow en F&L hoe afrekenen per verbruik mogelijk kan worden. Loratec stuurt die stroommetingen vervolgens via LoraWan live naar een centraal punt. De data wordt gebruikt om stroom per verbruik af te rekenen, zodat iedere verbruiker geprikkeld wordt om minder te verbruiken. Op deze manier ontstaat een grootschalig Internet of Things experiment.

In 2016 stapte Into the Great Wide Open over op biobrandstof van Goodfuels voor haar aggegraten. Deze editie rijden ook toeleveranciers en cateraars zoveel mogelijk op deze brandstof om de CO2 voetafdruk weer een stuk verder te verkleinen. Naast het transport voor het festival wordt de biobrandstof ook beschikbaar gesteld voor alle diesel-rijders op het eiland. Vlielanders kunnen tegen kostprijs de brandstof komen tanken (1,33 euro per liter exclusief btw). Dit is zo’n 20 cent duurder dan fossiel en kost de mensen maar zo’n twee à drie euro per 100 km extra. Dit zorgt voor een CO2 reductie van 85 procent.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.