Ads Top

Oplevering ZEN-woningen nieuwe stap naar energieneutraal Almere

Twaalf huurders hebben onlangs de sleutel gekregen van hun zeer energiezuinige sociale huurwoning in Nobelhorst in Almere. Wonen in een ZEN-woning is niet alleen goed voor het milieu, maar ook fijn voor de portemonnee.

ZEN staat voor Zeer Energiezuinige Nieuwbouw. In het kort komt het erop neer dat ZEN-huizen zelf energie opwekken voor het gebruik van de bewoners. Bij het ontwerp en de bouw van de ZEN-huizen heeft woningcorporatie Ymere gekeken hoe zoveel mogelijk energie kan worden bespaard en teruggewonnen. De huizen hebben zonnepanelen en zonnecollectoren, de warmte van het douchewater wordt hergebruikt en alle isolatie sluit naadloos op elkaar aan. Huurders van de ZEN-sociale-huurwoningen besparen, afhankelijk van verbruik en gezinsgrootte, flink op de energiekosten.

Warmte is een belangrijk onderwerp in het programma Energie Werkt! Via dit programma werkt de gemeente aan een energieneutraal Almere. Hiervoor zijn forse slagen nodig in het verduurzamen van bestaande woningbouw en leggen we voor nieuwbouw de lat nog hoger: geen energieneutrale maar energieleverende woonwijken. In de woningvoorraad zijn er volop kansen om te komen tot verduurzaming. Zowel met het reduceren van de energienota, het produceren van duurzame energie op of nabij het gebouw als door hergebruik van materialen.

Uit de monitor Energie Werkt! 2017 blijkt dat de interesse in hernieuwbare energie groeit in Almere. Er is veel animo onder Almeerders voor de duurzaamheidslening, en de plaatsing van zonnepanelen op daken van woningcorporatiewoningen verloopt naar wens. In 2017 worden 650 extra huurwoningen van de Alliantie voorzien van zonnepanelen en er zijn dit jaar tien extra gemeentelijke panden van zonnepanelen voorzien. Dat brengt het totaal op 71. Ook zijn er een aantal grootschalige duurzame energieprojecten mogelijk gemaakt (mede) door de gemeente: zonneveld De Vaart, opschaling van de windmolens langs de A27 en de vergunningaanvraag voor het windpark in Almere Pampus eind van dit jaar. Voor wat betreft de warmtetransitie heeft Almere een plan van aanpak dat bij veel andere gemeenten als voorbeeld wordt gebruikt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.