Ads Top

Urk verwarmt als eerste in Nederland zwembad gasloos

Dinsdag 14 februari 2017 is de riothermie-installatie van zwembad ’t Bun op Urk officieel in gebruik genomen door Roos van den IJssel (jeugdbestuurder Waterschap Zuiderzeeland), Lida Schelwald-van der Kley (heemraad Waterschap Zuiderzeeland) en Geert Post (wethouder gemeente Urk). Het zwembad is het eerste Nederlandse zwembad dat gasloos wordt verwarmd met onder andere warmte uit het riool.

Riothermie zwembad ‘t Bun Riothermie is een techniek die warmte terugwint uit afvalwater. In een ruimte rond de rioolleidingen wordt de warmte opgevangen en gebruikt voor verwarming van het zwembad. De warmte over is, wordt opgeslagen in de bodem en op een later moment alsnog gebruikt.

Zo wordt het hele zwembad duurzaam verwarmd en de warmte bespaard van zo’n 40-45 huishoudens per jaar. Gebundelde krachten De gemeente Urk, Waterschap Zuiderzeeland, STOWA, Stichting Rioned, Doorgeest Energietechniek en Afvalwaterketen Flevoland werkten samen met de riothermie-experts van Tauw bij de realisatie van de innovatieve en duurzame riothermie-installatie. Symposium Na de ingebruikname, die via een live-verbinding op Facebook direct te volgen was, organiseerden de samenwerkende partijen een symposium over riothermie. Daarin werd via workshops dieper ingegaan op het verhaal achter de totstandkoming van de riothermie-installatie. Zowel vanuit de techniek als de processen werd de casus Urk in het algemeen - en gasloos verwarmen via riothermie in het bijzonder – behandeld. Na de workshops werden de deelnemers rondgeleid via het gemaal Noorderzand naar het aardwarmtesysteem en de machinekamer bij het zwembad. Op deze manier werd ter plaatse een uitleg gegeven op de techniek.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.