Ads Top

Pilot voor energiezuinige sportclubs

De provincie Noord Brabant start een pilot om voor de zomer 50 sportaccommodaties in Noord-Brabant te verduurzamen.

Samen met de partners Sportservice Noord-Brabant, stichting MOED en het Energiefonds Brabant wil de provincie leren hoe zo veel mogelijk van de 5.100 sportverenigingen in Brabant energieneutraal kunnen worden.

Sportverenigingen besteden 15 tot 20 procent van hun uitgaven aan hun energierekening. Het ontbreekt bij verenigingsbesturen vaak aan tijd, expertise of financiën om energie te besparen of duurzame energie op te wekken. Eerdere ervaringen leren echter dat er bij sportverenigingen wel degelijk veel mogelijkheden zijn om zuiniger om te gaan met energie en geld over te houden voor de vereniging.

Zo heeft Atletiekvereniging Thor uit Roosendaal met behulp van haar leden € 70.000,- geïnvesteerd in zonnepanelen, zonnecollectoren, een warmtewisselaar en led-verlichting. De vereniging is hierdoor bijna energieneutraal geworden. De investering is opgebracht door de leden via ledencertificaten waarop zij rente ontvangen.

“Het is belangrijk dat het energiegebruik in Noord-Brabant stevig omlaag gaat,” aldus gedeputeerde Anne-Marie Spierings. “En bovendien gaat voor de verenigingen de energierekening omlaag. Ook hoop ik dat we met dit experiment heel veel leden van sportverenigingen bewust maken van de mogelijkheden van duurzame energie en dat zij ook thuis gaan kijken of ze hier iets mee kunnen.”

De ervaringen bij Thor en andere verenigingen die al in duurzame energie hebben geïnvesteerd, zijn niet één-op-één door te vertalen naar alle verenigingen. Het energiegebruik, de accommodatie, het eigendom van velden en gebouwen en de financiële mogelijkheden verschillen van vereniging tot vereniging. Het experiment met 50 verenigingen zal duidelijk maken hoe zo veel mogelijk sportverenigingen kunnen verduurzamen. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.