Ads Top

Energiefraudeur wordt nauwelijks bestraft en is zelfs goedkoper uit

In 2016 heeft netbeheerder Stedin 2200 gevallen van energiefraude in de Randstad ontdekt. Opvallend is dat ruim 18% meer gevallen van diefstal van stroom is ontdekt, zonder dat er sprake was van een illegale hennepkwekerij. Dit komt mede omdat de netbeheerder vaker bij klanten thuis komt en vaker meedoet met grote controles. Sanctiemogelijkheden op energiefraude zijn echter beperkt; een dief is zelfs goedkoper uit dan de eerlijke consument.

Wie wordt betrapt op energiefraude moet alleen de netto gestolen kWh, als geleden schade, betalen aan de netbeheerder. Dit bedrag, het zogenoemde ‘netverlies’, ligt veel lager dan de prijs die consumenten betalen. ,,Wie energiefraude pleegt wordt niet bestraft, maar krijgt eigenlijk een korting van ongeveer 70% op de kWh-prijs.’’, zegt Dave de Wit, hoofd fraudebestrijding bij Stedin. Fraude is al onaanvaardbaar, maar blijkt achteraf zelfs heel aantrekkelijk. Dit is oneerlijk tegenover de consument die wel netjes zijn volledige energierekening betaalt.’’ Om energiefraude terug te dringen, ziet Stedin graag dat fraudeurs door het Openbaar Ministerie harder aangepakt worden.

Om energiefraude tegen te gaan zou het Openbaar Ministerie deze diefstal harder moeten aanpakken. Daarnaast pleiten de netbeheerders in Nederland voor de invoering van een uniforme fraudevergoeding per kWh, zodat fraudeurs minimaal dezelfde prijs betalen als een gewone consument. 

Van de 2200 gevallen van energiefraude was er bij 1193 sprake van een hennepkwekerij. 159 kwekerijen minder dan in 2015. De politie, gemeenten en netbeheerders strijden al jaren gezamenlijk intensief tegen levensgevaarlijke situaties en energiefraude als gevolg van de kwekerijen. ,,De georganiseerde misdaad is erg slim in het verbergen van hennepkwekerijen’’, zegt De Wit. ,,De politie en netbeheerders wordt het steeds moeilijker gemaakt illegale praktijken en gevaarlijke situaties op te sporen, bijvoorbeeld door ventilatie te maskeren. Ook landelijk zien we dat er minder hennepkwekerijen zijn aangetroffen.’’ De 1193 aangetroffen hennepkwekerijen in de Randstad vormen ruim een kwart van het landelijk aantal illegale kwekerijen die door netbeheerders werden ontdekt.

Stedin roept op gevaarlijke situaties en vermoedens van een hennepkwekerij te melden. Bij een hennepkwekerij wordt er gerommeld met onveilige elektrische bedrading waardoor de kans op kortsluiting en brand groot is. Een op de vijf woning- en bedrijfsbranden ontstaan door geknoei met elektriciteit. Niet alleen voor de kweker of bewoner, maar ook voor vaak onwetende buren kan dit levensgevaarlijk zijn.

Stedin maakte in 2016 bekend een nieuwe meettechniek te hebben ontwikkeld waarmee actief hennepkwekerijen in het elektriciteitsnet gevonden kunnen worden. Met deze techniek zijn in 2016 succesvol de eerste kwekerijen ontdekt. Stedin gaat daarom verder met het toepassen van deze techniek in tienduizenden elektriciteitsstations. Dit om gevaarlijke situaties en energiefraude snel op te kunnen sporen. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.