Ads Top

Slimme bank langs fietspad levert duurzaam opgewekte stroom

In het Havenkwartier in Blauwestad komt langs het fietspad een slimme bank te staan waar je niet alleen kunt uitrusten, maar ook elektrische apparaten kunt opladen of aansluiten. De multifunctionele bank, die de naam STOPcontact heeft gekregen, krijgt de stroom aangeleverd via zonnepanelen in het fietspad. Het gaat om een proef. Als de bank bevalt wordt het project uitgebreid naar andere delen van de provincie.

Het STOPcontact beschikt over vier stopcontacten, zodat voorbijgangers hier bijvoorbeeld hun smartphone, tablet of elektrische fiets kunnen opladen. De stroom die de bank krijgt aangeleverd via de zonnepanelen wordt opgeslagen in twee zeezoutaccu's, die verpakt zitten in een zuil naast de bank. Daarnaast beschikt de bank over een usb-poort en een digitaal scherm met informatie over het project en de omgeving. Ook heeft de bank een fietsenrek.

De bank is een combinatie van vier losse producten van vier afzonderlijke bedrijven die samen met de provincie het STOPcontact ontwikkelden. Op dit moment bouwen deze bedrijven samen aan het eerste exemplaar van het STOPcontact. SolaRoadKit levert de zonnepanelen in het wegdek van het fietspad, Dr. Ten is de producent van de zoutaccu's en deFine-i levert de techniek om de onderdelen met elkaar te verbinden. Het ontwerp van de bank is gemaakt door Gerard de Hoop en Volken de Vlas. In april moet de bank in het Havenkwartier staan.

Projecten waarbij op een duurzame manier energie wordt opgewekt, opgeslagen en hergebruikt, krijgen het keurmerk 'slim en groen'.  We willen als provincie de mobiliteit en infrastructuur, en het onderhoud ervan, duurzamer en slimmer maken. Ook het STOPcontact is een 'slim en groen' project.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.