Ads Top

Pampus en Zown ondertekenen duurzaam partnership

Woensdag 1 februari bekrachtigden Stichting Forteiland Pampus en Zown op officiële wijze hun verdere samenwerking op het gebied van duurzaam- en zelfredzaamheid. Beide partijen hechten groot belang aan een vervolg van het realiseren, exploiteren en verduurzamen van de energievoorziening op het eiland Pampus. Het doel is een 100% duurzaam Pampus in 2022.


Midden in het IJmeer, afgesloten van het elektriciteitsnet op het vaste land, ligt het forteiland Pampus. Pampus is het museum over de Stelling van Amsterdam. Vrijwilligers en vaste krachten verzorgen jaarlijks grote publieksevenementen, rondleidingen voor de bezoekers en speurtochten voor kinderen.  In en om het fort kun je 400 jaar geschiedenis beleven en genieten van natuur en horeca. Op het eiland staan niet alleen het fort en het restaurant waar stroom voor nodig is, er draait van april tot november ook een Xperience programma. In 40 minuten neemt het je mee op een audiovisuele reis door de geschiedenis van Pampus die teruggaat tot de VOC-tijd, toen schepen uit de Oost op weg naar Amsterdam voor Pampus kwamen te liggen.

In die geschiedenis is Pampus altijd zelfredzaam geweest en het wil dat ook duurzaam blijven doen. Zown helpt het eiland om zelfvoorzienend te zijn in haar elektriciteit- en warmtebehoeften. Met zonnepanelen, windmolens, batterijen en een generator wordt inmiddels voorzien in de energievraag. De myZown Operator software van Zown balanceert de energievoorziening. Met het ondertekenen van een nieuw partnership is voor Pampus het verder verduurzamen van een betrouwbare energievoorziening geborgd.

Pampus is het meest bezochte fort van de Stelling van Amsterdam met jaarlijks ruim 40.000 bezoekers. Het eiland is een Rijksmonument en UNESCO Werelderfgoed. Stichting Forteiland Pampus heeft een ambitieus plan ontwikkeld om het fort zo duurzaam mogelijk in te richten voor de toekomst.

Zown, een dochteronderneming van netbeheerbedrijf Alliander, ontwikkelt microgrids voor lokaal en duurzaam energiebeheer voor zakelijke partijen. Het adviseert tuinders, ziekenhuizen, eilanden en bedrijfsterreinen die de energielevering in hun eigen lokale energievoorziening. In de afgebakende lokale energienetten, microgrids, helpt Zown de opwek, het verbruik en de distributie van energie te optimaliseren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.