Ads Top

Nederlands marktmodel voor slimme energie dubbel bekroond bij de 8ste Europese Smart Energy Awards

Bij de uitreiking van de Europese Smart Energy Awards in London zijn Stichting USEF en de slimme energieproeftuin EnergieKoplopers uitgeroepen tot winnaar van de Energy Market Innovation of the Year Award en de Smart Energy Roll Out Innovation Award. Een erkenning voor de bijzondere inspanning waarmee samenwerkende partijen de transitie naar een geïntegreerde duurzame energiemarkt ondersteunen.

Het doel van de Smart Energy Awards is om excellente, innovatieve, slimme energieprojecten in Europa met voortrekkersrol te erkennen. De onderscheidingen maken deel uit van de Smart Energy UK & Europe Summit die op 2 en 3 februari 2017 in Londen plaatsvindt.

Flexibel omgaan met energie is vaak een efficiëntere oplossing dan het elektriciteitsnet verzwaren. De proeftuin EnergieKoplopers in Heerhugowaard is een eerste, praktische uitwerking van USEF. Daar is bij 200 huishoudens getest hoe zij overbelasting kunnen voorkomen door energie te gebruiken op het moment dat er lokaal veel wind of zon is. Een slim energiesysteem regelde automatisch dat apparaten, zoals een elektrische boiler of warmtepomp, op het juiste moment energie opslaan of verbruiken.

Dit slimme energiesysteem was ingericht naar de marktprincipes van het Universal Smart Energy Framework (USEF). De resultaten van de proeftuin zijn afgelopen november bekend gemaakt: een flexibiliteitsmarkt van huishoudens met zonnepanelen, warmtepompen en brandstofcellen werkt. Inzichten die voor heel Europa relevant zijn. Vorige jaar mocht Stichting USEF ook al een Smart Energy Award in ontvangst nemen. Daags na de officiële lancering van het USEF markt model werden de inspanningen om te komen tot een Europese standaard voor slimme energiesystemen werd de stichting beloond met de Smart Grid Network & Communications Award 2016.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.