Ads Top

Nijmegen wint landelijke Energy Battle

Het is Nijmegen weer gelukt de Klimaatverbond Energy Battle te winnen. Met een besparing van 26 procent elektriciteit en 17 procent gas door teams van bewoners, ondernemers en ambtenaren die elkaar wisten te motiveren om een goede besparingscore neer te zetten. Zij zijn daarmee voor de derde keer de winnende gemeente van deze landelijke energiebesparingswedstrijd.

De prijsuitreiking vindt plaats op Warmetruiendag, vrijdag 5 februari van 16.15 tot 17.45 bij de ARN, de afvalcentrale in Weurt. Wethouder Harriet Tiemens snijdt de taart aan voor de deelnemers en voor de geïnteresseerde pers.

Aan de Energybattle deden 18 gemeenten met ieder drie teams mee, de deelnemers bespaarden vier weken lang thuis zoveel mogelijk energie. Met behulp van een energiedisplay, de Wattcher, kregen zij inzicht in hun verbruik. De deelnemers werden ondersteund via de wedstrijdwebsite. Na vier weken werden de Wattchers doorgegeven aan het volgende team. Zo werden er drie rondes gespeeld.

Nijmegen deed mee met een team uit de Fair Trade werkgroep met ambtenaren, een team met leden vanuit Windpower en een team met ondernemers uit Bedrijventerrein Zuid. Zij bereikten met hun besparingen de eerste plaats.

Team Windpower had met 37 procent stroom en 26 procent gas de hoogste besparing. Een team van kleinverbruikers die letterlijk alles uit de kast hebben gehaald, zoals de hooikist en de koelbox.
De winst zit volgens de deelnemers vooral in de onderlinge communicatie. Met de startbijeenkomst komt de stemming al goed op gang door met elkaar het eigen energieverbruik te vergelijken en halverwege nog eens te bespreken waar ieders winst te behalen is. Via een whatsApp-groep blijven de deelnemers elkaar stimuleren met vragen, tips en met geintjes als foto’s van samen onder een dekentje op de bank bij kaarslicht. De score op de wedstrijdsite motiveerde ieder om vooral ook een goede score toe te voegen.

Alle deelnemers bespaarden thuis in vier maanden tijd gemiddeld 15,5 procent elektriciteit en 5 procent gas, Deelnemende gemeenten waren verder Haarlem, Heemskerk, Leeuwarden, Geldermalsen, Den Helder, Bloemendaal, Wormerland, Oostzaan, Noordoostpolder, Krimpenerwaard, Best, Zandvoort, Almere, Horst aan de Maas, Almere, Amstelveen en Aalsmeer. Nieuw dit jaar is dat voor elke deelnemer die meer dan 15% heeft bespaard, een boom wordt geplant in Bolivia. In totaal gaat het om 150 bomen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.