Ads Top

Alliander sluit pact met Zaandam

CEO Peter Molengraaf van Alliander heeft een intentieovereenkomst getekend met de gemeente Zaanstad. Alliander gaat samen met de gemeente de mogelijkheden onderzoeken voor de uitwisseling van zelf opgewekte duurzame energie. Daarmee zouden Zaanse opwekkers van duurzame energie een gunstiger prijs kunnen krijgen voor hun opwek en hoeft de Zaanse afnemer minder te betalen.

Alliander heeft de gemeente benaderd met de vraag om in samen een lokaal handelsplatform te onderzoeken. Voor Alliander is dit interessant, omdat het platform kan helpen de kosten te drukken. CEO Peter Molengraaf legt uit dat dit aansluit bij de strategie. ”Onze klanten willen én hebben steeds meer invloed op de manier waarop ze hun eigen energievoorziening regelen. Wij willen het hen daarom makkelijker maken om keuzes te maken die niet alleen goed uitpakken voor hun eigen situatie, maar ook voor de totale energievoorziening. Het zou daarom voor klanten aantrekkelijk moeten zijn om energie te gebruiken als er veel van beschikbaar is, energie terug te leveren als er weinig van is en het energienet zo min mogelijk te belasten als er te veel drukte op ontstaat. Zoals hier in Zaanstad. Hier staan energie-intensieve bedrijven praktisch naast woonwijken. Een ideale plek om lokaal duurzaam opgewekte energie ook lokaal te verhandelen. Dat zorgt voor minder belasting op ons net en voor de klant een betere prijs voor zijn geproduceerde duurzame energie.”

Ook de gemeente ziet kansen. Wethouder Dick Emmer: “Ik wil graag lokaal de directe relatie tussen producent en afnemer van duurzame energie mogelijk maken, zodat onderling uitwisselen van duurzame energie makkelijker wordt. Dat is uiteindelijk voor beide partijen financieel interessant. Ik voorzie een groei van de productie van duurzame energie in Zaanstad en wil graag dat die schone energie betaalbaar en nuttig in Zaanstad wordt gebruikt.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.