Ads Top

Bedrijven ‘vergeten’ materiaalkunde in ontwerpfase

Of een windmolen op land staat of in het zoute zeewater maakt een groot verschil voor het materiaal. En dat geldt ook voor de temperatuur of samenstelling van biogassen in een opslagvat. Een slimme materiaalkeuze is dus essentieel voor het slagen van energie-innovaties. ECN test materialen en adviseert bedrijven hierover o.a. bij energie uit wind, zon en biomassa. Onze tip: maak materiaalkeuze een onderdeel van de ontwerpfase.

“Vaak wordt alleen de mechanische sterkte van een materiaal onderzocht en vergeet men dat de sterkte drastisch kan verminderen door bijvoorbeeld corrosie”, vertelt Gertjan Herder, research engineer bij ECN. “De kosten voor onderhoud of vervanging van materialen lopen hierdoor enorm op. Om over gevaarlijke situaties nog maar te zwijgen. Iedereen heeft ermee te maken. Wacht dus niet af tot er schade ontstaat, maar maak weloverwogen keuzes in het beginstadium.“

Hoge temperaturen, hoge druk of corrosieve gassen en vloeistoffen. In het laboratorium van ECN in Petten is alle apparatuur aanwezig om extreme omstandigheden na te bootsen. “We kunnen op materialen bijvoorbeeld corrosieve gassen loslaten, zoals ammoniak, tot een druk van 6 bar of een temperatuur tot 800°C. We gebruiken diverse elektrochemische methodieken om het corrosieproces te versnellen. Het mooie is dat we veel kennis in huis hebben van materialen, metalen en legeringen in het bijzonder. Experimenten doen en advies geven zit ons als toegepast onderzoeksinstituut in de genen.”

Het blijft niet bij onderzoek en analyse. ECN geeft ook advies voor alternatieve materialen. Een mooi voorbeeld is dat van een fabrikant in de textielindustrie. Gertjan Herder: “Hij belde op omdat hij een opslagtank over had en deze wilde hergebruiken voor opslag van organische zuren. Wij hebben gekeken naar de beste toepassing voor het materiaal door middel van corrosietesten. De tank had geen waarde meer voor de klant, maar in samenspraak met de klant heeft nu een nieuwe bestemming gekregen.”

Benieuwd hoe wij u kunnen helpen bij de selectie van of onderzoek naar materialen? Neem dan vrijblijvend contact op met Gertjan Herder van ECN. U kunt ook meer informatie over onze dienstverlening op het gebied van materialenonderzoek vinden op de expertisepagina.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.