Ads Top

Innovatiemiddag: op weg naar twee energieneutrale wegen in 2018

Aannemers, ingenieursbureaus, start-ups en innovatieve bedrijven zijn door de provincie Zuid-Holland uitgedaagd op het gebied van energie en infrastructuur. De provincie organiseerde een innovatiemiddag om deze partijen met elkaar in contact te brengen, in voorbereiding op de aanbestedingsprocedure voor het onderhoud van de provinciale wegen N470 en de N211. De provincie gaat deze wegen energieneutraal maken.

Gedeputeerden Floor Vermeulen (Verkeer en Vervoer) en Han Weber (Energie) zijn enthousiast over deze middag. Weber: “Het energieneutraal bouwen en beheren van deze wegen is één van de manieren die naar een energieneutrale provincie leiden. Zo wordt de provincie één grote proeftuin. We willen een Energy Innovation Delta worden. Een regio die bekend staat als een innovatieve regio, die voorop loopt in nieuwe energie technologieën.”

Vermeulen: “Verkeer en vervoer is een belangrijke energievrager (aanleg, beheer en onderhoud van provinciale wegen). Het gaat nu om 2 wegen, maar op termijn willen we ons hele wegenareaal CO2-neutraal maken. Gecombineerd met  de ambitie om de best bereikbare provincie te zijn creëren we in dit project kansen voor innovatie op het snijvlak van infrastructuur en energie. De provincie is opdrachtgever op veel meer terreinen. Daarom brengen wij juist vandaag deze 2 werelden bij elkaar.”

Jaarlijks zet de provincie voor €400 miljoen aan opdrachten uit. Door die 400 miljoen bewust te koppelen aan testen van duurzame nieuwe technieken kunnen grote slagen worden gemaakt. Ruim 25 innovatieve bedrijven en 15 toonaangevende aannemers waren aanwezig bij Lijm en Cultuur in Delft, waar een innovatiemarkt en een speeddating op het programma stonden. Innovatieve bedrijven en start-ups presenteerden hun innovatieve producten aan de aanwezige aannemers. Zoals bijvoorbeeld Plant-E uit Wageningen, die nu al langs de N470 het pilotproject van de 'plantenbatterij' draait, waarmee stroom uit levende planten wordt opgevangen. Jonne Klaver, projectleider provincie Zuid-Holland: “We onderzoeken natuurlijk meer mogelijkheden voor energiebesparing en –opwekking. Zoals bijvoorbeeld de Energy Wall van de Green Village.”

De N211 is – naast de N470 – uitgekozen als proeftuin voor innovaties op het gebied van energietransitie. Beide wegen bieden kansen om te worden getransformeerd tot wegen die energie besparen en opwekken.

De aanbesteding start in het voorjaar van 2016. De geselecteerde aannemer start halverwege 2017 met de eerste werkzaamheden. Daarmee verwachten we dat de provincie vanaf 2018 de eerste 2 Zuid-Hollandse wegen energieneutraal onderhouden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.