Ads Top

100% groene stroom voor provincie Utrecht

Met ingang van 1 januari 2016 koopt de provincie Utrecht 100% Nederlandse groene stroom in. Daarmee is het stroomverbruik van de provincie klimaatneutraal. Het gaat in totaal om een kleine 23 miljoen kWh per jaar voor provinciale gebouwen, wegen en de regiotram.
 
De provinciale organisatie heeft op dit moment twee stroomcontracten. E.ON Benelux levert stroom voor de provinciale gebouwen en de openbare verlichting, de verkeerslichten en andere apparatuur rond de provinciale wegen. Het gaat hierbij om een verbruik van 10,25 miljoen kWh per jaar. Voor de regiotram wordt 12,5 miljoen kWh per jaar ingekocht van Eneco.

Gedeputeerde Verbeek-Nijhof : “Wij vinden het zoeken naar duurzame energietoepassingen belangrijk voor een goede en gezonde toekomst. Wij vragen bedrijven in onze provincie dit ook te doen. Daarom is het wel zo vanzelfsprekend om vanuit ons eigen inkoopbeleid het goede voorbeeld te geven.”

Aan elektriciteit zelf kun je niet zien of er sprake is van groene stroom. Daarom is in Nederland een systeem bedacht van zogeheten Garanties van Oorsprong (GvO’s). Door het kopen van zo’n garantie weet je zeker dat er voor de door jou ingekochte stroom ergens in Nederland duurzame energie is opgewekt die niet ook door een ander gekocht kan worden. E.ON zorgt voor de GvO’s voor de groene stroom voor de provincie. De GvO’s die horen bij het contract van Eneco worden door de provincie zelf ingekocht. In beide gevallen is sprake van 100% in Nederland opgewekte windenergie.

Ook in de toekomst zal de provincie klimaatneutrale stroom inkopen en een aanjaagrol vervullen voor duurzame ontwikkeling in de provincie Utrecht met de focus op energiebesparing en duurzame energie. Naast windenergie ziet de provincie ook veel kansen voor zonne-energie, het gebruik van restwarmte, waterkrachtenergie en bio-energie. Samen met het bedrijfsleven zoeken we naar slimme toepassingen en mogelijkheden om deze gefinancierd en gerealiseerd te krijgen.

1 opmerking:

  1. 23 miljoen kWh is een groot getal, maar het komt maar overeen met een gemiddeld elektrisch vermogen van 2,6 MW. Dat betekent zonder twijfel dat het verbruik van de waterschappen en hoogheemraadschappen in de provincie Utrecht hier niet bij zit.

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.