Ads Top

Gemaal gaat pas draaien als energieprijs laag is

Op 3 februari hebben het Beatrix-gemaal in Schermerhorn en het gemaal de Waakzaamheid in Kolhorn de primeur. Ze worden dan – rekening houdend met het waterpeil en de regenverwachting - 'aan' gezet zodra de energieprijs aantrekkelijk laag is. Deze flexibele aansturing van gemalen zorgt niet alleen voor lagere energiekosten (naar verwachting zo’n 20%), maar speelt ook in op de snelle groei van wind- en zonne-energie.

De energiemarkt verandert in een hoog tempo. De transformatie voltrekt zich van een centrale energieproductie door kolen- en gascentrales naar een decentrale opwek van duurzame energie. Voor een waterschap als Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), een grootverbruiker met veel elektrische gemalen, is het duurzaam en voordelig om te pompen als het waait. Maar de wind waait niet altijd en ook de opbrengst van zonnepanelen varieert van uur tot uur. Deze onvoorspelbaarheid in combinatie met het nauwelijks kunnen opslaan van energie, zorgt voor een mismatch tussen vraag en aanbod en creëert daarmee onbalans in het energienetwerk.

HHNK, Nelen & Schuurmans en Eneco maken nu gebruik van deze onbalans door in te spelen op de fluctuaties in vraag en aanbod. Het is een win-win situatie: Eneco realiseert hiermee meer balans in het energienetwerk door de opgewekte duurzame energie te kunnen afzetten. Daarnaast biedt flexsturing kostenvoordelen voor HHNK: gemalen worden in- of uitgeschakeld afhankelijk van de energieprijs. Met het oog op de veiligheid is er een logisch voorbehoud: als het waterpeil het kritische maximum bereikt gaan de pompen aan. Goedkope stroom of niet.

HHNK verbruikt jaarlijks bijna 30 miljoen kWh aan energie voor het peilbeheer. Dit is gelijk aan het energieverbruik van 8000 huishoudens. HHNK heeft meerdere grotere gemalen, die geschikt zijn voor flexibele aansturing. De aansturing van de gemalen gebeurt met speciale software van Ingenieurs- en adviesbureau Nelen & Schuurmans. Deze software communiceert op haar beurt met het handelsplatform van Eneco-dochter AgroEnergy. Dit platform stelt met behulp van geavanceerde rekenmodellen elke dag de meest optimale APX-biedingen vast voor hun klantenkring, die voornamelijk bestaat uit energie-intensieve tuindersbedrijven.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.