Ads Top

QuinteQ en Sobolt winnen Enpuls Challenge

QuinteQ, specialist in energieopslag en Sobolt, data-expert voor een duurzame toekomst zijn de winnaars van de Enpuls Challenge. Deze twee partijen zijn uit meer dan 20 inzendingen geselecteerd door een panel van experts uit de energiesector. QuinteQ en Sobolt gaan het komende jaar de samenwerking met Enpuls aan om van idee tot schaalbare oplossing te komen.

Tijdens de Enpuls Challenge worden professionals, startups, scale-ups, gevestigde bedrijven, studenten en kennisinstituten uitgedaagd om oplossingen voor nieuwe energie te bedenken. De Enpuls Challenge richtte zich dit jaar op vier thema’s die een bijdrage moeten leveren aan het nagenoeg halveren van de CO2-uitstoot in 2030; duurzame energieproductie, duurzame mobiliteit, duurzame warmtevoorziening en de rol van gemeenten in de energietransitie.

QuinteQ Energy is een energieopslagtechnologie start-up, gevestigd in Nederland, met roots in de VS. In de VS heeft QuinteQ de hand weten te leggen op een wereldwijde, exclusieve licentie van het meest geavanceerde vliegwiel ter wereld, ontwikkeld door Boeing. Het QuinteQ vliegwiel kan ingezet worden als ‘schokbreker’ voor een batterijopslag-system. Door inzet van het vliegwiel worden de fluctuaties in vraag en aanbod gedempt en kan de levensduur van batterijen, die voor het opvangen van langetermijn-schommelingen ingezet worden, aanmerkelijk verlengd worden met de economische voordelen van dien. Het doel is om met de combinatie van het vliegwiel en batterijen (hybride opslag) kosten te besparen door levensduurverlenging, terwijl er op kosteneffectieve wijze een grotere flexibiliteit geboden kan worden.

HeatPuls wordt ontwikkeld door Sobolt met hulp van Nieman. HeatPuls maakt warmteverlies accuraat meetbaar en goedkoop inzichtelijk. Door geautomatiseerde, snelle en intelligente verwerking van hittebeelden wordt isolatie en isolatiecontrole gemakkelijker. Corporaties en gemeenten kunnen hiermee inwoners van gedegen advies voorzien over gerichte isolatie. Om de warmte-analyse minder arbeidsintensief te maken ontwikkelt Sobolt een steeds verder geautomatiseerde tool. De data die wordt verkregen door middel van een warmtescan, wordt met behulp van kunstmatige intelligentie omgezet tot een actiegericht rapport. Op deze manier wordt de complete analyse een stuk minder arbeidsintensief en tijdrovend. Het handmatig vertalen van de data naar het rapport kost namelijk een veelvoud van het uitvoeren van warmtescan zelf.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.