Ads Top

Vuilniswagens in Helmond gaan op waterstof rijden

SUEZ doet mee aan een project voor afvalinzameling met waterstofvoertuigen. Het gaat om een Europees project waarin verschillende gemeenten, afvalinzamelaars en leveranciers samenwerken om kennis en ervaring op te doen met het rijden op waterstof. SUEZ neemt deel in samenwerking met Blink (een publiek-privaat samenwerkingsverband van 8 gemeenten en SUEZ, actief in afvalinzameling en reiniging) en zet twee splinternieuwe elektrische voertuigen in die rijden op waterstof. Zo is zero emissie inzameling mogelijk.

Voor de transportsector gelden steeds striktere milieueisen, opgelegd door de Europese Commissie. Het terugdringen van emissies in de vorm van CO2-uitstoot en fijnstof, is hiervan een belangrijk onderdeel. Ook de inzameling van huishoudelijk afval valt hieronder. Gemeenten zoeken daarom, in samenwerking met afvalinzamelaars, naar manieren om te kunnen voldoen aan de toekomstige eisen en doelstellingen. Waterstofwagens zijn hierbij een perfect hulpmiddel. Deze wagens zijn 100% elektrisch aangedreven en hebben geen schadelijke uitstoot. Ze hebben een grote actieradius en zijn snel getankt.

Het project in Helmond en omliggende gemeentes is onderdeel van een groter Europees project: REVIVE. Fabrikant E-Trucks Europe ontwikkelde de innovatieve waterstofwagens. In totaal gaan er binnen dit project 15 trucks rijden in 8 steden in Nederland, België, Italië en Zwitserland. SUEZ heeft in samenwerking met Blink 2 trucks aangeschaft die worden ingezet in het inzamelgebied van Blink. De trucks tanken bij het waterstoftankstation op de Automotive Campus in Helmond.

“Dit Europese project is bedoeld om grootschalige ervaring op te doen met het rijden op waterstof. Ook is het een demonstratieproject om te laten zien welke mogelijkheden er al zijn”, vertelt Richard Bierhuizen, Fleetmanager van SUEZ. “Een wagen die rijdt op waterstof heeft dezelfde mogelijkheden en actieradius als een diesel voertuig. Het grote voordeel is natuurlijk dat de wagens schoon zijn; de enige uitstoot is waterdamp. Bovendien zijn ze stil, ideaal voor stedelijk gebied.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.