Ads Top

Nouryon en de Gasunie onderzoeken uitbreiding van groen waterstofproject voor vliegtuigbrandstof

Nouryon en de Gasunie doen onderzoek naar de mogelijke uitbreiding van een geplande productiefaciliteit voor groene waterstof in Delfzijl. Deze haalbaarheidsstudie wordt uitgevoerd naar aanleiding van een afspraak met SkyNRG om duurzame stroom om te zetten in groene waterstof. Daarvoor kan de geplande faciliteit worden opgeschaald van 20 megawatt tot minimaal 60 megawatt met een jaarlijkse conversiecapaciteit van 9.000 ton waterstof.

SkyNRG is wereldwijd marktleider in duurzame vliegtuigbrandstof. Het heeft vandaag samen met KLM, brandstofdistributeur SHV Energy en Schiphol aangekondigd om de eerste productiefaciliteit voor duurzame vliegtuigbrandstof in Europa te realiseren in Delfzijl. Het plan is om groene waterstof te mengen met afval- en reststromen zoals gebruikte frituurolie om 100.000 ton duurzame vliegtuigbrandstof en 15.000 ton bio-lpg per jaar te produceren.

Ten opzichte van kerosine, kent duurzame vliegtuigbrandstof een tenminste 85 procent lagere uitstoot van CO2. Ook de uitstoot van ultrafijn stof en zwavel is lager. De productie in Delfzijl zou goed zijn voor een reductie van 270.000 ton CO2 per jaar.

Nouryon en de Gasunie verwachten begin 2020 het definitieve besluit tot investering in de eerste fase van het project in Delfzijl te nemen. Een beslissing over de uitbreiding tot 60 megawatt wordt eind 2020 verwacht.

Eerder dit jaar zijn Nouryon en Gasunie een samenwerking aangegaan met BioMCN welke groene waterstof wil afnemen voor de productie van hernieuwbare methanol uit CO2, een grondstof voor biobrandstoffen en de chemische industrie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.