Ads Top

Vast energiecontract stuk goedkoper dan variabel contract: consument betaalt ruim 300 euro minder


Ongeacht de prijsstijging of daling van de variabele energietarieven zijn consumenten met een variabel contract een stuk duurder uit. Per 1 juli 2019 betalen zij jaarlijks ruim 300 euro meer dan huishoudens met het goedkoopste vaste contract. Dit blijkt uit onderzoek van energievergelijkingssite EasySwitch.nl  naar aanleiding van de bekendmaking van de gewijzigde variabele tarieven per 1 juli.

In recente berichtgeving lag de focus op de prijswijzigingen van de variabele tarieven. Onderbelicht is echter dat Nederlanders met een variabel contract ongeacht de stijging of daling altijd duurder uit zijn. Uit onderzoek blijkt dat huishoudens met een variabel energiecontract sinds januari 2017 gemiddeld 296,51 euro per jaar meer voor stroom en gas betalen dan huishoudens met een vast contract.

“Een variabel energiecontract – ongeacht de stijging of daling van de variabele tarieven – is een stuk onvoordeliger dan een vast contract. Bijna de helft van Nederland heeft een variabel contract. Wat betekent dat veel consumenten honderden euro’s meer betalen voor hun energie dan nodig is. Door tarieven te vergelijken en over te stappen naar het goedkoopste vaste tarief kan een hoop geld bespaard worden. Vooral de aantrekkelijke welkomstkorting bij het sluiten van een vast contract maakt dat het prijsverschil zo groot is. Van deze actietarieven kun je keer op keer gebruik van maken door te wisselen van leverancier zodra je contract dit toelaat. Dit zorgt ervoor dat je altijd de laagst mogelijke prijs betaalt”, legt Frederik van der Veen, CEO van EasySwitch.nl, uit.

Hoewel vaste tarieven goedkoper zijn, zijn ook deze prijzen aanzienlijk gestegen door de hogere belastingen. Dit baart Nederlandse consumenten zorgen, blijkt uit consumentenonderzoek van EasySwitch.nl. Bijna twee derde maakt zich druk over de verhoogde rekening. De helft geeft daarnaast aan een stuk zuiniger om te gaan met energie in huis om geld te besparen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.