Ads Top

IO.Energy: 60 projectpartners starten acht proefprojecten

Een 60-tal bedrijven, overheidsorganisaties en academische instellingen hebben de voorbije maanden samen nieuwe ideeën en hypothesen uitgewerkt om de verbruiker een centrale rol te geven in het energielandschap van morgen. Het project kadert binnen IO.Energy, een gezamenlijk project van de Belgische netbeheerders Elia, Fluvius, ORES, RESA en Sibelga. In de komende maanden worden de 8 geselecteerde proefprojecten voort ontwikkeld en uitgeprobeerd. Op termijn kunnen één of meerdere hiervan uitgroeien tot commerciële producten of diensten die het energielandschap grondig kunnen veranderen.

Maandag waren een 150-tal personen aanwezig in het Flageygebouw voor de tweede grote bijeenkomst van het IO.Energy-project. Daarmee is de eerste fase van ideevorming of ‘ideation’ afgesloten. IO.Energy wil via data-uitwisseling tussen alle spelers van de energiemarkt, nieuwe diensten ontwikkelen die de consument centraal zet in het energiesysteem.  Via een digitaal communicatieplatform kan de eindgebruiker zowel zijn productie als zijn verbruik aanpassen aan de noden van het net. IO.Energy helpt zo om meer flexibiliteit te vinden in het energiesysteem en vangt daarmee de grotere variabiliteit van hernieuwbare energieproductie op.

Het project is een gezamenlijk initiatief van de Belgische netbeheerders. Samen willen zij de uitdagingen van de energietransitie ombuigen naar opportuniteiten. Om dat te kunnen realiseren, rekenen de netbeheerders op heel wat bedrijven en organisaties die aan het project meewerken om nieuwe diensten uit te werken die aan de verwachtingen van de consument tegemoetkomen.  De fase waarin de ideeën werden uitgedacht, kende een ongezien succes en het grote aantal deelnemers in deze eerste fase is een belangrijke stimulans voor het vervolg van het project.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.