Ads Top

'CO2-regels brengen autofabrikanten en toeleveranciers in gevaar'

Niet de Brexit, niet Trumps handelsoorlog maar de CO2-voorschriften zijn de grootste bedreiging voor de Europese autofabrikanten. Industrieel, financieel en commercieel moeten ze een antwoord vinden om niet in zwaar weer terecht te komen.

Dat stelt de researchafdeling van Euler Hermes, de grootste kredietverzekeraar ter wereld, in een recent verschenen onderzoeksrapport.

Op eigen kracht zal het de auto-industrie niet lukken om te voldoen aan de verdere aanscherping van de Europese CO2-regels. Bovenop de reductie van -20 procent voor de komende twee jaar besloot de EU dat de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe personenauto's in 2025 nog eens met 15 procent lager moet zijn en in 2030 met -37,5 procent. Volgens de onderzoekers zijn de negatieve gevolgen op korte termijn (2020) al merkbaar: de gemiddelde prijs van Europese auto’s stijgt (+2,7%), de productie valt terug (-3,1%) en 60.000 banen komen op de tocht te staan.

Volgens het onderzoek stijgen alleen al dit jaar de productiekosten met zo’n 7 procent. De recent aangekondigde fusiegesprekken tussen Fiat/Chrysler en Renault moeten gezien worden als een poging om tot kostenefficiency te komen met het oog op de miljarden-investeringen die op korte termijn nodig zijn.

Het onderzoek van Euler Hermes laat zien dat de auto-industrie voor een grote commerciële uitdaging staat: een volledige doorberekening van de extra productiekosten aan de klant leidt tot een daling van de autoverkoop van -9 procent eind dit jaar en -18 procent tot 2025. Bovendien is door toenemende concurrentie onder producenten van elektrische auto’s neerwaartse druk te verwachten op omzet en marges.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.