Ads Top

Nieuw: de virtuele centrale

Terwijl de eerste virtuele elektriciteitscentrales van Siemens al in bedrijf zijn genomen, gaat de ontwikkeling op dit gebied door. Momenteel werkt de wereldwijde onderzoeksafdeling Corporate Technology van Siemens aan een decentrale communicatie-eenheid. Met deze zogeheten Powerbridge kunnen leveranciers van duurzame energie, uit bijvoorbeeld wind of zon, zich via internet met enkele muisklikken aanmelden bij zo’n virtuele elektriciteitscentrale. Ze houden hierbij de volledige controle over hun eigen centrale en kunnen zelf beslissen hoe groot hun aandeel is dat ze aan de virtuele centrale overdragen.
Het niet commercieel beschikbare prototype werd op de Hannover Messe 2012 gepresenteerd door het onderzoeksprojectteam Regenerative Modellregion Harz (RegModHarz).
Op de beurs demonstreerde het projectteam een groot aantal componenten van virtuele elektriciteitscentrales variërend van de Powerbridge, bereikbaar via de centrale server, tot het netwerk controlecentrum en het marktplatform voor leveranciers en afnemers. Meerdere elektrische productie en opslageenheden uit de onderzoeksregio Harz, zoals windparken, warmtekracht- en waterkrachtcentrales maken reeds deel uit van de virtuele centrale en waren op de beurs live in werking te zien. De Powerbridge vormt hierbij het hart van het systeem, resulterend in de volledige coördinatie van productie, opslag en verbruik. De onderlinge communicatie vindt plaats via een beveiligde architectuur. De Powerbridge is ontworpen in overeenstemming met het internationale gestandaardiseerde protocol IEC 61850.
In de regio Harz zijn er nu al honderden kleine opwekeenheden die kunnen toetreden tot de virtuele elektriciteitscentrale. Dankzij nieuw geïnstalleerde fotovoltaïsche installaties neemt hun aantal dagelijks toe. Experts verwachten dat in de toekomst duizenden solar- en windparken, geothermische installaties en andere decentrale eenheden worden gebundeld in regio-overschrijdende virtuele elektriciteitscentrales. Ook gebouwen en elektrische auto's zullen worden toegevoegd als flexibele energiebronnen, waardoor het aantal eenheden zal toenemen tot een orde grootte van miljoenen. Alleen een automatische, gebruiksvriendelijke en veilige manier van aankoppeling van de decentrale opwekeenheden zal het mogelijk maken om het complete systeem te kunnen coördineren en te beheren. Zo draagt Siemens met de Powerbridge bij aan het duurzame energiesysteem van de toekomst. Tijdens bedrijf maakt het systeem de gegevensuitwisseling mogelijk tussen de afzonderlijke groene stroomproducenten en de virtuele elektriciteitscentrale.



Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.